Moj profil
Grincajg
Grincajg

Grincajg

24.4.2007.Valika

Iako bi s grincajgom koji se nudi na našim tržnicama bio zasigurno zadovoljan i kuhar Pierre de Lune koji ga je otkrio prije više od tristo godina, budite kreativni te svežite svoju, ponešto drugačiju vezicu zelenila za juhu.

Kumice na tržnicama znaju da ukusne juhe nema bez njihova grincajga koji već tradicionalno slažu od lišća peršina i celera, korijenja mrkve, peršina, celera i korabice te poriluka i lista kelja. Da se kojim čudom vrati iz davne prošlosti, s njihovim zelenilom za juhu bi zasigurno bio zadovoljan i kuhar Pierre de Lune koji je prije više od 300 godina, oko 1700., otkrio grincajg, odnosno bouquet garni.

No, iako se s pravom možete pouzdati u grincajg koji se nudi na našim tržnicama, budite kreativni te za juhu ili neko drugo jelo za koje je neophodno aromatično zelenilo, svežite svoj vlastiti, ponešto drugačiji bouquet garni.

Primjerice, za juhu od peradi u grincajg združite i kuhinjskim koncem povežite dva korijena peršina s lišćem, jednu mrkvu, jedan tanji poriluk ili mladi luk te grančicu kopra.

Spremate li riblju juhu, zavežite po grančicu peršina, estragona, timijana i celera, polovicu ljutog crvenog feferona bez sjemenki i veći komadić korice ekološki uzgojenog domaćeg limuna.

Za juhu od govedine, svinjetine ili janjetine složite buketić od podosta grančica peršina te dvije, tri grančice timijana i origana. Svežnjiću dodajte po jedan korijen mrkve i peršina te dva režnjića češnjaka.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.