Moj profil

Kako izraditi svoj sapun?

mirisno i po svom izboru

Napravite domaći sapun

Ne morate da dajete gomilu para da biste imali lepe mirišljave i interesantno oblikovane sapune u kući. Potrebno je samo malo truda, ideja i nekoliko ostataka sapuna koje ste ostavili kako bi vam gardroba lepše mirisala.

Za ovu zanimaciju potrebno Vam je: glicerinski sapun (providan, beli ili obojeni), boja za sapun (možete je naći kod “Kineza”), kalupi za kolače ili plastična ambalaža za bombonjere (za male sapunčiće), posuda za kuvanje, kašičica, drveni štapić od sladoleda, oštar nož i izmrvljene latice suvog cveća.

Postupak:

Osušene ostatke sapuna nasecite na manje komadiće. Stavite ih u staklenu posudu koju držite iznad posude za kuvanje u kojoj ključa voda. Važno je da se sapun otopi na pari. Ukoliko želite da dodate boje za sapun, sipajte nekoliko kapi (što više kapi – boja je intenzivnija) i promešajte kašičicom.

Sipajte u kalupe. Za svaku boju ponovite opisani postupak. Kada se sapun u kalupu potpuno ohladi, izvadite ga. Lakše ćete to učiniti ako ostavite ohlađene kalupe u zamrzivaču na nekoliko minuta.

Saveti i trikovi

• Želite li da napravite sapun sa šarama, nemojte ga bojiti već ga rastopljenog ulijte u kalup. Kapnite dve kapi boje, uzmite drveni štapić i promešajte par puta. Ukoliko želite da šare budu sasvim tanke, koristite čačkalicu.

• Za višebojne sapune: kalup punite u nekoliko slojeva različitih boja – svaki sloj mora prvo da se dobro ohladi.

• Iskoristite izmrvljene latice suvog cveća na sledeći način: pospite prazan kalup listićima, prekrijte ih tankim slojem sapuna, ponovite postupak dok ne dođete do vrha kalupa (ne morate čekati da se svaki sloj ohladi, radite to paralelno).

• Eterično ulje lavande, ruzmarina, jasmina ili neko drugo po izboru ukapajte u smesu sapuna dok je još uvek na pari

• Gotov sapun možete obmotati ukrasnim papirom ili finom trakom, ispisati neku lepu poruku i eto originalnog poklona.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.