Moj profil
Kako smanjiti bacanje hrane i efikasno se organizovati u kuhinji
Kako smanjiti bacanje hrane i efikasno se organizovati u kuhinji

Kako smanjiti bacanje hrane i efikasno se organizovati u kuhinji

3.11.2017.tanjavuleta

Uvek sam volela da kuvam. To se nikad nije dovodilo u pitanje. Ono što nisam volela je kad shvatim da se dan bliži svom kraju, ja samo što sam rasklonila sve od ručka, a nemam nikakvu ideju šta će se jesti sutra. A to nešto treba i skuvati.

Dešavalo se da onda pribegnemo opciji kupovine već pečenog mesa i onda dodam salatu ili spremim ujutro, pre posla, nešto na brzinu. To na brzinu se često svodilo na brze prelive za špagete i kuvanje špageta.

Sve to ispada iz kombinacije, iz raznoraznih razloga, ali i dalje ostaje želja da jedemo nešto kuvano kod kuće. Nešto što je zdravo i što se može podgrevati. Meni je prioritet da se u toku dana pojede nešto skuvano, najidealnije "na kašiku". Da ima dosta različitog povrća, meso je na vrhu prioriteta, svi ga  u kući volimo i dosta ga jedemo. Nekad i više nego što nam je realno potrebno.

Hranu nikad nisam volela da bacam, ali se često dešava da ostane više nego što bi jedan pojeo, a za dvoje je malo. To spakujem u kutiju i zamrznem. Posle izvesnog vremena i više tih kutijica u frizu, dođe dan kad svako jede nešto drugo. Očistimo zamrzivač, a hranu pojedemo.

Da bi smanjila propadanje povrća imam naviku da petkom uveče ili u subotu ujutro napravim plan za celu nedelju. Stavim na papir šta ću kuvati, pretresem frižider šta je od povrća ostalo od prethodne nabavke i šta ima od mesa u zamrzivaču. Moram priznati da se sve ređe dešava da od osetljivog povrća nešto ostane jer tako isplaniram da u toku nedelje iskoristim ono što je kupljeno u vikend nabavci. Onda se kupi samo ono što će se i iskoristiti, bacanja nema i nema razmišljanja šta će se kuvati.

Obično spremam dva jela koja mogu da se jedu po dva dana i jedan dan je rezervisan za neku povrtnu čorbu ili neko jelo sa povrćem. Da se napravi pauza od mesa. Vikendom se često jede riba, kuva se domaća supa, pravi nešto što nije zgodno za podgrevanje. Pileću džigericu često jedemo subotom. Sveže kupljenu taj dan.

Evo mog plana za narednu nedelju. Možda nekome dam ideju šta kuvati.

Subota: Riba, blitva, zelena salata

Nedelja: Dinstani slatki kupus, šnicle svinjskog vrata, pekarski krompir i celer

Ponedeljak i utorak: Musaka od pečenih paprika sa junećim mesom

Sreda i četvrtak: Čorba od graška i junećeg mesa

Petak: Pita sa tikvicama ili potaž od bundeve i celera. Za oba jela imam materijal. Zamrznutu rendanu tikvicu baš za tu pitu i bundevu isečenu na kocke. Videću šta nam se bude jelo i to ću spremiti.

Dobra strana ovakve organizacije je da nema potrebe ići u prodavnicu više od jednog, dva puta nedeljno. Sve osnovno se nabavi na pijaci, prodavnica mi ostaje za mleko i jogurt, eventualno još po nešto. 

Kako se vi organizujete? Imate li naviku da smislite unapred šta ćete kuvati?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.