Moj profil
KEFIR DREVNI LJEKOVITI NAPITAK, ELIKSIR ZDRAVLJA, MLADOSTI I LJEPOTE
KEFIR DREVNI LJEKOVITI NAPITAK, ELIKSIR ZDRAVLJA, MLADOSTI I LJEPOTE

KEFIR DREVNI LJEKOVITI NAPITAK, ELIKSIR ZDRAVLJA, MLADOSTI I LJEPOTE

3.7.2012.hare

Kefir grains su vrsta organizma ili gljive koja postoji vec hiljadama godina. Porijeklo joj je Tibet. Kazu da je kefir eliksir mladosti jer oni koji ga koriste u ishrani ostaju u dobroj kondiciji i zdravlju. Tibetanski monarsi tvrde da je poklon od Boga, takozvana manna - a zahvaljujuci misteriji kojom su obavijene drugo objasnjenje i ne postoji, jer u prirodi, jos uvijek nije otkriveno njihovo staniste da bi se saznalo nesto vise o njima. Naucnici ih nisu uspjeli proizvesti u svojim labaratorijama, tako da je svako naucno objasnjenje o njima iskljuceno. Prenose se s koljena na koljeno, dijele se sa prijateljima, tako da su postale besmrtne...

Istorija i tradicija proizvodnje kefira datira hiljadama godina. I isto toliko dugo kefir prati reputacija da je eliksir mladosti i zdravlja. Kefir je mljecnI proizvod, lako svarljiv, odlican izvor proteina i kalcijuma.

Reputacija kefira kao mlijecnog proizvoda je daleko ispred ostalih mljecnih proizvoda.

Kefir gljiva je u obliku cvjeta a sastoji se od lacid acid bakterija (Lactobacillus bulgaricus and Steptococcus lactis) i kvasnih gljivica, koja kad se doda u mlijeko proizvede mirisnan i zdrav pjenusavi napitak vec u roku 24 casa.

U procesu nastajanja kefira, secer koji se nalazi u mlijeku se razgradi u lactic acid. Upravo se tu i krije razlog zasto je kefir prihvatljiv cak i za one koji ne tolerisu laktosu u ishrani. Lacid acid bakterija fermentacijom pretvara laktozu u lacticaacid. Proces converzije smanjuje pH u fermentisanom mlijeku.

Kefir je probiotic hrana, koja sadrzi u sebi lactic acid i bakterije. Probiotik hrana sadrzi zive mikroorganizme koju mogu prezivjeti u digestivnom traktu gdje potpomazu u obnovi crijevne flore domacina.

Konzumacija kefira i probiotik hrane, pokazala se kao apsolutno nezamjenjiva u potpomaganju bolje varenja hrane, poboljsanje imunoloskog sistema, kao i u borbi protiv alergija, raka, tumora, tuberkoloze, secerne bolesti, snjizenja krvnog pritiska, enzema, psorijaze itd.

Kefir je pokazao anti mutagene sposobnosti (smanjujuci glucuronidase) sto smanjuje rizik od raka debelog crijeva ako ga se pije duze vrijeme.

Dodatno kefir sadrzi minerale i esencijalne amino acids koju pomazu tijelu u ozdravljenju, brzem zarastanju rana i odrzanju opsteg zdravlja.

Tryptophan jedan od esencijalnih amino kiselina je dobro poznat da doprinosi zdravlju nervnog sistema. Kefir sadrzi fosfor, pomaze sagorjevanju karbohitrata i masnoca, a donosi nam i potrebne proteine koji potpomazu rast celija. Bogat je vitaminom B12, B1, K, kao i drugim vitaminima.

Vrlo je lako svarljiv, cisti crijeva, snadbjeva nas potrebnim bakterijama neophodnim za obnovu  crijevne flore, vitaminima, mineralima i kompletnim proteinima. Ako imate problem sa "cravings" kefir je prava hrana za vas.

I na kraju da dodam ono sto je nekako po meni i najvaznije. Kefiru se pripisuju anti kancer i anti tumor sposobnosti. Kefir moze da promijeni mutiranu celiju koja proizvodi celije raka u normalnu celiju, zahvaljujuci lacidnoj kiselini, prema rijecima Dr. Heinrich Jung i Johannes Kuhl, PhD kao i mnogim drugima. Citava teorija se sastoji u cinjenici da kefir sadrzi puno vise L(+)  od D(-)  lacid acids ne ulazeci u strucniJe objasnjenje ovih teza.

Svakako je potrebno istaci da je ovdje rijec o kefiru koji se pravi sa tibetanskom kefir gljivom a ne sa starterom kao sto se prave kefiri u siroj prodaji. Naravno i izbor mlijeka je jako vazan, da je mlijeko svjeze, po mogucnosti domace i naravno ako je kozije jos je zdraviji.

U nadi da ce ove informacije jos nekome pomoci, prevodila sam dijelove tekstova nadjenih na internetu koji su objavljeni uglavnom na Engleskom jeziku. Ako je neko zainteresovan za linkove tekstova rado cu mu ih proslijediti kao pp.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.