Moj profil
Kratka crtica o odjeći Rimljanki
Kratka crtica o odjeći Rimljanki

Kratka crtica o odjeći Rimljanki

5.3.2012.MMI

Dugačka tunika koju je nosila Rimljanka nazivala se stola. Kao i danas kvaliteta i dizajn te naizgled jednostavne odjeće ovisila je o stautsu i bogatvu.

Iz vlastitog iskustva mogu reći: ugodna je za nošenje.

Žena je u rimsko doba nosila odjevni predmet koji se zvao stola.  To je u biti duga tunika. Mogla je imati dugačke ili kratke rukave, a mogla je biti i bez rukava. Rimljanke su nosile odjeću raznih boja.

Ispod stole se mogla nositi još jedna dugačka tunika  -tunica interior. Stola je mogla biti kraća od unutrašnje tunike s ciljem da se vide slojevi. Pažljivo dizajnirana odjeća  i kod Rimljanki bila je pokazatelj statusa i bogatstva.

Pokazatelj bogatstva bili su i izvezene trake (instita) na dnu stole ili tunike.

U doba republike nosile su četvrtasti plašt ricinum, koji je kasnije zamijenjen ogrtačem koji se naziva palla. Palla  je zapravo plašt koji je mogao biti raznih dimenzija dovoljan da se obavije oko tijela ili da posluži kao šal.

Tkanine su pretežno bile vunene, no poznavali su i lan.

U rimsko doba svila je bila pristupačna samo najbogatijima i do 4. st. nosile su je samo žene.

Subligar, subligaculum, campestre, licium i cinctus su latinski nazivi za gaćice i vjerojatno toliko različitih imena imaju zbog različitih načina na koje su zavezali komad tkanine. I naravno, ženama su bili potrebni i grudnjaci  (strophium, mammillare, cingulum) koji su bili vrlo jednostavni, zapravo traka dovolno široka da pokrije i stegne grudi. Nosile su ih ispod, ali i iznad odjeće. Donje rublje se pretežno izrađivalo od lana. Najkvalitetniji lan dolazio je iz Španjolsk, Sirije i Egipta. 

Žene su također i svoju kosu lijepo uređivale.

Mlade žene bi jednostavno kosu saplele u punđu na tjemenu ili zavezale u svojevrsni čvor na vrhu glave. Poznata skulptura carice Plautile iz Salone tj. današnjeg Solina ju prikazuje prije nego što je postala supruga cara Karakale

http://www.amz.hr/naslovnica/pokloni/e-cards/1.aspx

Udate gospođe su nosile daleko kompliciranije frizure. U 2. st. prije Krista iz Galije je stigao recept za sapun od loja i pepela kojim su kosu bojale u crvenkasto žutu boju.

U doba Carstva posebno krajem prvog stoljeća po Kristu  počinje razdoblje različitih kompliciranih frizura, te se posebno cijene vrsne ornatrix frizerke ali i šminkerice. Također se počinje s dodavanjem umetaka u kosu.

Umetci, perike, razni losioni i boje bile im su jako poznate.

A plavu kosu se često „uvozilo“ s područja Germanije.

O parfemima sam već pisala, https://www.coolinarika.com/clanak/o-parfemima-u-antici/

a priča o make up - u u rimsko doba zahtijeva poseban članak. A i cipele 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.