Moj profil
Maštoviti dizajneri bombona
Maštoviti dizajneri bombona

Maštoviti dizajneri bombona

Kreativni dvojac iz Papabubblea, svojim dizajniranim bombonima napravljenim "na licu mjesta", žele osim užitka kušanja, ponuditi kupcima i znatiželjnicima povratak u djetinjstvo i osmijeh na licu.

Svi se oni osjećaju nasljednicima zločeste vještice iz Ivice i Marice! One koja je znala neodoljivo urediti svoju kućicu od čokolade, keksa, šećerne vate i bombona da joj ni najbolje odgojeno dijete nije moglo reći NE.

Riječ je o novim kreativcima food designa koji miješaju bajke, ironiju i šećer, pronalazeći nove načine uživanja u hrani, kao i nove oblike komunikacije. Tako dečki iz Papabubblea, svojim dizajniranim bombonima napravljenim "na licu mjesta", žele osim užitka kušanja, ponuditi kupcima i znatiželjnicima povratak u djetinjstvo i osmijeh na licu. Tommy Tang i Christopher King, dvojica Australaca koji su za svoje poslovno i kreativno središte izabrali Barcelonu, nedavno su otvorili svoje studije-dućane i u Amsterdamu, Tokiju i New Yorku.

U izlogu njihovog newyorškog dućana nalazi se malo igralište za golf s palicama, lopticama i stablima, te parkiranim bijelim Buickom i kariranom dekicom spremnom za piknik. Sve od glatkih i sjajnih bombona. Unutra, u vazama, poput šarenih buketa, smještene su lizalice svih veličina, bomboni svih ukusa i boja, prsteni i narukvice napravljeni također od slatke i ljepljive smjese. Miris je nevjerojatan i ako zatvorite oči, čini vam se da se nalazite zatvoreni u divovskom bombonu. (Ili kućici zločeste vještice?!)

Nekoliko puta dnevno dvojica "candy makera", ili ih je bolje nazvati food dizajnerima, za velikom radnom površinom, odmah uz blagajnu, proizvode bombone. Dim iz kuhinje iza zida, najavljuje da je miješanje glukoze i vode uspješno obavljeno. Sa specijalnim rukavicama donose ogromne i vruće komade na radnu površinu. Počinje rad na ljepljivoj smjesi. Valjaju, mijese, okreću, miješaju sa smjesama drukčijih boja i ukusa. Nakon toga uz pomoć male i jednostavne mašine režu smjesu u oblik lizalice ili njoka, tj. bombona. Nasmiješena mlada djevojka pružila mi je vruć bombon od crvenog grejpa. Bio je odličan iako me iskreno nakon njega uhvatila žgaravica. Kažu mi da su također pokušali raditi lizalice po uzoru na tehniku muranskih puhača stakla.

Čitam da u Rotterdamu, studio-restoran Proef, organizira interaktivne večere happeninge, posvećene životnim ciklusima. Posjetiteljima osim hrane, nude muziku, video zapise, susrete. Proef je također specijaliziran u organiziranju neobičnih cateringa i noćnih piknika.

Grupa Mliječne arabesche (Arabeschi di latte) iz Firenze, sastavljena od pet dizajnerica, izmišlja nove forme pripovijedanja počevši od hrane. Poput Big Quality Interactive Dinner, neku vrstu potrage za tajanstvenim predmetom. Naime, sudionici moraju sami pronaći namirnice, lonce, žlice, stare kuharice, recepte i sve ostalo potrebno za pripremanje večere. U trenutku kada će sjesti za stol, bit će svi prijatelji. Ovih dana Arabeske pripremaju štand i događanja na sajmu dizajna u Milanu, na temu - banane. Zabrinuo ih je podatak da bi za desetak godina mogli ostati bez stabala banana, jer su autorska prava na sjeme kupile multinacionalne kompanije.

Talijanska grupa food dizajnera Jjuice za slastičarnu Gertosio di Torino osmislila je ploče čokolade s izrađenim niskim reljefima geometrijskih i apstraktnih motiva. Postoji i tzv. "ptičja ploča čokolade" na kojoj se nalazi "izrezbarena" karta grada - iz ptičje perspektive.

Autor slika: Tracy

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.