Moj profil
Mit o hobotnici i plutenom čepu
Mit o hobotnici i plutenom čepu

Mit o hobotnici i plutenom čepu

26.6.2007.zsatovic

Teško će biti objasniti kako je taj kulinarski dodatak ušao u folklor, ali kako kaže jedan moj prijatelj etnolog; narod teško prihvaća, ali kad prihvati - ne pušta.

Koliko ste puta čuli ili pročitali da će hobotnica biti mekša ako se kuha s plutenim čepom? Milijardu puta. Piše to i u raznim kuharicama. Dakle taj osmokraki glavonožac najbolji je uz dodatak prešanog komada kore hrasta plutnjaka iz Portugala ili Maroka. Da bude gore, priča nije samo naša; pluteni čep pojavljuje se i u talijanskim, francuskim, slovenskim pa čak i tuniskim receptima. Dakle taj mit je karakterističan za cijeli Mediteran. Teško će biti objasniti kako je taj kulinarski dodatak ušao u folklor, ali kako kaže jedan moj prijatelj etnolog; narod teško prihvaća, ali kad prihvati - ne pušta.

Nisam bio lijen i poslao sam mail i upitao profesora Harolda McGeea. Za par sati mi je odgovorio da čep ne pomaže. Sam je radio eksperimente i zaključio da se radi samo o folkloru. A uostalom, čep pliva pa je slabo u kontaktu s vodom, zaključio je profesor i srdačno me pozdravio.

Autor slike: Sawbones84

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.