Moj profil
Nepal. Ipak nije mnogo ljuto
Nepal. Ipak nije mnogo ljuto

Nepal. Ipak nije mnogo ljuto

Na prijateljski nagovor poštovane Cool Chef MiraLi, osmelio sam se da vam prenesem neka svoja, za ovu priliku uglavnom gastronomska iskustva iz Nepala, gde sam prošle godine boravio nekoliko nedelja.

Pre polaska u Nepal, tri meseca sam trenirao stomak i jezik za ono što me je čekalo na obroncima Himalaja. Za svaki obrok sam jeo isključivo najljuću kinesku hranu u Beogradu i začinjavao je čilijem. Bio sam unapred upozoren da se tamo jede ljuto, ali nisam znao koliko, dok prvog dana po dolasku, nisam seo da večeram. Majčice mila, kakvo vatreno krštenje. Desetak minuta sam bio bez glasa, a znoj se slivao od temena do peta. Za Nepalce, običan čili je kao gumena bombona i isto toliko ga jedu. Ljutinu doteruju Jolokiom, hibridnom vrstom čilija, dobijenom ukrštanjem Capsicum chinense i Capsicum frutescens. Gajena je u Nepalu i severnim delovima Indije. Na Skovilovoj skali je od milion do milion i sto hiljada SHU. Boli koliko je ljuta.

Kasnije su mi objasnili da je domaćin hteo da se pokaže u najboljem svetlu, pa je dodatno začinio hranu misleći da se i u Srbiji (za koju nije baš najbolje znao gde se nalazi) jede ista koncentracija kapsicina po glavi stanovnika. No, posle prvog iskušenja, shvatio sam da hrana ipak nije toliko ljuta i da možete zamoliti domaćine da ne zaljućuju hranu, što će oni u potpunosti poštovati. I, tako je, pored ostalog,  počela moja gastro turneja po Nepalu, zemlji na obroncima Himalaja, u kojoj je rođen Buda.

Na početku, par reči o Nepalu i njegovim zanimljivostima. To je zemlja sa najvećom visinskom razlikom na svetu i potpunom tolerancijom svih veroispovesti. Visinska razlika je od 66 metara n.v. na krajnjem jugu, do 8.848 metara n.v. koliko je izmereno na vrhu Everest. Do duše, posle zemljotresa u aprilu 2015. Everest je, izgleda, porastao za par metara i sada je viši od 8.850 m. ali to još nije zvanično potvrđeno. Raznovrsnost prirodnih bogatstava, vrsta i varijeteta flore i faune je gotovo beskonačna. Čudnovata zemlja na južnim obroncima Himalaja, do pre pedeset godina gotovo bez putne infrastrukture, privlačila me je od rane mladosti zajedno sa Tibetom, Indijom i zemljama nekadašnje Indokne. Zašto je to tako, ni dan danas nemam pojma. Važno mi je bilo, i ostalo je, da ih sve posetim, ako je moguće, po više puta.

Od suptropskih savana na krajnjem jugu do arktičke klimatske zone na Himalajima iznad 5.500 metara nadmorske visine, Nepal je širok svega 200 km. U tih 200 km smenjuju se sve vrste staništa životinja i šuma, od supropskih širokolisnih biljaka, preko listopadnih i četinara, do gotovo beživotnih stena najviših vrhova na svetu, večito okovanih snegom i ledom. U nastavku prelazim na hranu. Ipak je ovo kulinarski sajt, a opštepoznate zanimljivosti o Nepalu možete naći na internetu, pa ne bih da vas davim.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.