Moj profil

Njeno veličanstvo Žara (kopriva)

Mnogo puta u djetinjstvu kada bi se desilo da se "ožarim" i dok onako sa suzama u očima češem nadraženo mjesto imala sam priliku čuti kako je to zdravo. Često su stariji govorili da prolaskom pokraj te biljke treba da se naklonimo. Sada znam i zašto!

                      Žara, samonikla jestiva biljka jako korisna po naše zdravlje. Iskoristiva u cijelosti, svaki njen dio od korjena do vršica ima svoju funkciju. U rano proljeće beru se vršice, mladi listovi koje je dobro koristiti u prehrani. Može se spremati isto kao i špinat u vidu čušpajza s jajima, za pite, također čorbica od žare je jako ukusna kao i mnogi drugi ukusni recepti. Vrlo je poželjno osušiti žaru kako bismo je imali tokom cijele godine. Sušenje je najbolje ukoliko imate uvjete na propuhu. Suhu žaru možemo koristiti kao začin mnogim jelima a poznato je da dodatkom žare u variva s mesom omekšamo meso. Čaj od žare jako je dobar za smirenje, preporučuje se i osobama koje pate od nesanice kao i osobama koje nemaju apetit.

Korijen je najbolje vaditi iz zemlje u proljeće i jesen. Također se može sušiti. Kuhan svijež korijen se pokazao kao odlično sredstvo protiv ispadanja kose ukoliko nakon pranja kosu isperemo upravo tom vodom. Tinktura od žare kao dodatak šanponima za kosu jako su efikasni kod rasta nove kose. 

Sjeme se skuplja u augustu i septembru. Dojilje ga koriste da poboljšaju kvalitet i kvantitet mlijeka. Sjeme ima aromu po koštunjavom voću možemo  ih malo propržiti i dodati raznim salatama. 

Cijela stabljika s cvijetovima i listovima se koristi za pripremu soka. U kombinaciji s medom mljevena žara pročišćava krv, jača imunitet, ima diuteričko dejstvo te na taj način izbacuje toksine iz organizma. Iako je jako ljekovta ako se koristi svježa može izazvati probavne smetnje  zbog žarnih ćelija kojima se brani od životinja insekata pa i ljudi. Međutim ukoliko je posolimo i dobro izmješamo te ostavimo par minuta nakon čega je isperemo ili jednostavno prelijemo je kipućom vodom riješit ćemo se tog problema. 

Bogata je željezom,kalijom, kalcijom,sumporom, vitaminima C i A kao i organskim kiselinama. Vrlo je uspješna kod liječenja reume, bolesti bubrega, plućnih oboljenja, jetre kao i gučterače. Također pomaže u snižavanj šečera u krvi.

Treba da iskoristimo navedene ljekovite moći posebno u ranom proljeću dok je još mlada. Evo i nekoliko korisnih recepata:

Čaj protiv kamenca u mokraćnim organima: po 10g žare, preslice  i lišća stolisnika . Kuha se 10 minuta u 1 l vode, pa ostavi poklopljeno 4 sata i procijedi. Pije se umjesto vode.

Protiv proljeva i slabosti: po 15g osušenog lišća žare, mažurana  i timijana  prelije se sa ½ l kipuće vode, ostavi da stoji par sata pa procijedi, te pije u manjim gutljajima svakih 15 minuta.

Protiv reume: po 20g žare i breze  kuha se u ½ l vode 15 minuta, pa se doda po 20g cvijeta   zove , lipe  jablana , pusti da opet prokuha 1-2 minute i ostavi da stoji 8 sati, pa se procijedi. Pije se u toku dana umjesto vode.

Kod slabog korijena kose, protiv čelavosti: 30mil kapi od koprive,pantenol - vodeni rastvor – 50 mil,AD uljane kapi 10 mil, ricinusovo ulje 30 mil i 400 mil šampona koji je ph neutralan. Pomješati sastojke u jednu bocu koji je potrebno protresti svaki put prije upotrebe. Kosu prati na uobičajen način.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.