Moj profil
Ploča vruće čokolade
Ploča vruće čokolade

Ploča vruće čokolade

Danas toplih čokolada ima svih vrsta i ukusa. U njoj se tope vanilija, klinčići, cimet, bademi, muškatni oraščić. Topla je čokolada postala sinonimom utjehe tijekom usamljenih zimskih večeri i dodatne energije na skijaškim stazama.

Njezini su prvi poklonici bili Asteci. Pržena su zrna kakaovca kamenom pretvarali u prah. Nakon toga dodavali su vodu i dugo miješali, dok se na površini ne bi nakupila pjena, točnije, masni dio kakaoa. Kako bi gorkoj tekućini poboljšali okus, pokušali su s medom divljih pčela, anisom, paprom i čilijem. Cijenili su je i zbog njezinih ljekovitih svojstava te je koristili kod iscrpljenosti i probavnih smetnji. Kraljevi su je pili iz čaša od čistog zlata, a običan puk iz izdubljenih bundeva.

Zanimljivo je da su Asteci zrna kakaovca koristili i kao sredstvo razmjene. Za četiri su zrna mogli dobiti bundevu, za deset - zeca, a za sto - roba.

Španjolski osvajač Hernán Cortés prvi je iz Srednje Amerike u Europu donio plodove i zrna nepoznate biljke, kao i prva saznanja o načinima pripreme. Španjolcima se u prvi mah nije svidio gorak i često pikantan, tamni napitak.

Tek u 17. stoljeću Europljani otkrivaju toplu vodu?! U njoj samljevena zrna kakaovca imaju sasvim drukčiji okus. Ali, tek sa šećerom kakao pronalazi svog savršenog partnera, a tamna se i hladna tekućina pretvara u toplu čokoladu. Otad se mašta nije zaustavila. U toploj se čokoladi tope vanilija, klinčići, cimet, bademi, muškatni oraščić. Krajem stoljeća topla voda se zamijenjuje toplim mlijekom ili vinom.

U prvim se londonskim "Chocolate house", za pripremu napitka koristilo jedino toplo mlijeko uz dodatak sirovih jaja ili Madeira vina.

Od samog početka, tj. od iskrcavanja u Stari svijet, kakao i kava dijelili su sličnu sudbinu. Stablo kakaovca raste u istim klimatskim i zemljopisnim prostorima kao i grm kave. U oba se slučaja koriste zrna koja se najprije peku, a onda melju. Vrlo je brzo otkrivena neodoljiva olfaktivna i degustativna čarolija koju njihov spoj stvara. U 19. stoljeću je u Torinu izmišljen napitak "bicerin", pola kave, pola tople čokolade i žlica šlaga.

Danas toplih čokoladâ ima svih vrsta i ukusa. Mnogi tvrde da bi za što izvorniji, asteški okus trebalo koristiti čokoladu iz Gualdalajare, Meksiko. Za manje zahtjevne postoji čokolada u prahu koja se topi u svakoj vrsti tekućine, bez obzira na temperaturu i miješanje, pa ona u tubi i limenci. Pravi se od mliječne i tamne čokolade, s plutajućim marshmallowima, uz dodatak ruma, šlaga, najrazličitijih začina i mirisa. Topla je čokolada postala sinonim utjehe tijekom usamljenih zimskih večeri i dodatne energije na skijaškim stazama.

Od prošle godine u newyorškom restoranu Petrossian nude - toplu čokoladu na štapiću. U jednu vam ruku stave šalicu vrućeg mlijeka, a u drugu štapić čokolade. Vaš je zadatak da ohladite mlijeko miješajući štapićem. U međuvremenu, u vašoj će šalici nastajati vruća čokolada, a vi ćete odlučiti koliko mora biti slatka, gorka, gusta ili jaka.

Autor slike: maxually

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.