Moj profil

PromjenA Mijene

Kažem sama sebi,  ja jednostavno ne mogu odoljeti, a da se ne osvrnem na najavljene aktualne promjene i novine na našoj coolki ( tako naime za one neupućene, ako ih ima zovemo od milja coolinariku ), napišem nešto, kako sada stvari stoje posljednji put kako nas je cijenjeno Uredništvo obavijestilo u svom podužem tekstu, ali bez prava da mi komentiramo kao jedna od zainteresiranih stranaka ( ne dajte da vas ovo zbuni, profesionalna deformacija u izražavanju ). Neću duljiti s uvodom, krenimo zato hrabro, prsti moji dalje.....

Nemojte da vas zbuni ovaj Naslov koji bi se mogao shvatiti na više načina, posebice ženski rod, iako kažu da ni onaj muški nije toga lišen. Ako ste drage i dragi moji očekivali da ovdje razmatram zdravstveni pojam promjene, moraću vas razočarati ništa od toga. Iako bi i na tu temu kao jedna već zrela i u nekim godinama ( ali budimo fer žene nikada nemojte pitati za njihove godine ) mogla dosta stranica ispisati ha ha. Neki drugi bi opet mogli pomisliti da su u pitanju možda mjesečeve ili vremenske mjene, ali nije ni to. A o čemu je namislila pisati danas jedna "baba " kako voli reći moj unučić. Eto vam i brzog odgovora, o najavljenim promjenama na našoj ( mislim da to mogu reći nakon dugih 8 godina ovdje iz dana u dan i nakon toliko napisanih redaka, recepata, titule cool šefa, uloženog vremena i truda ), cool stranici, koje su izazvale mogla bih reći popriličnu buru. 

Možda je razlog tome upravo samo šturi tekst iz kojega se puno ustvari i ne može iščitati, jer je prepun nejasnoća i stručnih pojmova koji nisu baš najpoznatiji nama običnim smrtnicima. Malo prije spomenuh vremenske mijene, eto upravo dok ovo pišem vani pada dosta krupan led, sve pucketa i udara po krovu, po limenom potprozornjaku,  mislim u ovo doba godine malo je i neuobičajeno, ali što da se radi. Ali vratimo se mi temi....Kako pored sebe imam pouzdanog i mladog komp. stručnjaka,  on me uputio u te izraze koji njemu nisu strani jer se s njima svakodnevno susreće. Njemu je ipak veći problem svaki dan skuhati nešto, što je meni nikakav problem, jer sam u kuhinji otkad znam za sebe. Ali mi se nadopunjujemo i sve je ok. Pomalo me razočarao i uvrijedio stav koji se iščitava iz objave Uredništa o godinama, 30 + i tako. Mislim takav je stav počeo vladati i u cijelom društvu što nikako nije dobro, ali kažu napredak je, brzo se živi, nema vremena za gubljenje.....

Trebalo bi uzeti u obzir da nismo baš svi tako mladi i obrazovani ( tehnički potkovani ), da smo i drugih struka i profesija, da ne scrolamo baš po cijeli dan po pametnim telefonima,  ali da nam je coolka i njeni sadržaji barem do sada bili prihvatljivi i za to malo što znamo o netu i kompjuterima. Neki su naprimjer samo radi coolke uprli sve moždane vijuge da se informatički obrazuju i usavrše ( barem neke osnove ), a do tada nisu ni komp znali upaliti. I sada bi im  to netko oduzeo opravdavajući se napretkom tehnologije i interesom mladih snaga koje bi trebalo po svemu sudeći zavladati coolkom kao maškare u veljači ( kada bi trebala biti ta primopredaja ključeva ). Već sam i u jednom komentaru napisala da mladi naraštaj i nije toliko lud za kuhačom ( ovo ne govorim napamet nego tu uzimam moju djecu i njihove prijatelje), ali i moje prijatelje kako moja kuma voli reći " mene je to primilo kasnije....",  koji ipak prednost daju nekim drugim aktivnostima poput nekog dobrog izleta, druženja s djetetom ako ga imaju, surfanje da ali su druge stranice u pitanju i tako. Iako moram i ovo napomenuti da moji klinci vole zaviriti na coolku, ali poradi svoje mame ( odnosno mene jelte). Oni su mi i predložili učlanjenje kada sam bila " na lošoj stranici života....". Mislim ima tu i izuzetaka al nije pravilo. Ta zaluđenost dolazi kasnije, kada se sve drugo ispuca.....

Osobno nisu mi strani ti noviteti tehnike zbog gornjih navoda, djelomice sam i prisiljena ih koristiti radi održavanja bliskih obiteljskih veza, ali ovdje ima i onih drugih. Ja sam valjda takav tip da uvijek mislim i na druge, ali to se ponešto kroz godine i izlizalo u našem okruženju. Mislim kome smetaju blogovi, grupe, događaji, jesu li oni stvarno tako zastarjeli i nazadni, pitanje je sad. Pisana riječ nije nikome naškodila, ali loše odluke mogu itekako zar ne?

Doduše u tim blogovima bilo je svega i svačega, svakojakih ludosti i nebuloza, ali to se moglo drugačije riješiti, bez puno mudrovanja, pukim brisanjem. Ali to više govori možda o vidu nebrige i neodržavanja stranice ( možda zvuči grubo, ali je tako ). Mene kao i mnoge druge stalne prekaljene članice ( vidljivo iz njihovih komentara ) zanima na osnovi čega je donesen takav zaključak o ukidaju istih. Da li je provedena nekakva anketa ili slično, nas nije nitko pitao, a da nema nas ne bi bilo ni stranice. Ako je negdje nemamo saznanja o istoj.  

Ovih dana iščitala sam svakakve komentare, većina je krajnje iznenađena, revoltirana, ima tu svega, ali mi se kao vjerni dugogodišnji članovi izgleda ne pitamo ni o čemu. Takav odnos može povrijediti čovjeka ako niste znali. Znam reći će opet netko ima i drugih stranica, internet je veliko prostranstvo, ali nije to to. 

Osobno sam se na ovim stranicama napisala blogova i članaka, ali veselilo me to, jer oduvijek volim " pisati ". Kažu da čovjek treba raditi ono što voli. Uživala sam također u čitanju blogova mojih cool prijatelja od kojih su neki pravi maheri pisanja, da spomenem Branku, Vesnu, KaMi, ziniu, Sanju, Miru i njenog Sašu, Lorenu, Vinicu.... može se čovjek i nasmijat i naplakati ako treba sve u jednom. Tokom ovih godina bilo je organizirano događaja i događaja, ne zna im se broj, kuhalo se kako se i pristoji na kulinarskoj stranici, ali bilo je tu svega.... osobno sam organizirala dva događaja povodom izbora za cool šefa i bila sam stvarno ugodno iznenađena odazivom i trudom koji je uložen od strane svih. Naime svi su spremno "kopali " po svojim starim albumima i prašnjavim kutijama sa slikama od crno bijelih pa do onih u boji i tako..... pa svi ti komentari, smijeh.... jedan predivan osjećaj moram priznati, a stvar je u tome da se osobno i ne poznajemo, iako bih mnoge htjela i upoznati. A i grupe su bile jedno vrijeme dosta aktivne, posebice Coolintermezzo, koji je svakako ostavio upečatljivi trag, trajući godinama i donoseći nam veselje. I kome to smeta i zašto?

Dobro forum se postepeno izgubio i zamro zbog raznoraznih razloga, došlo je do zasićenja valjda .....

Da završim polako, ovo je jednostavno svojevrsna reakcija na tekst Uredništva, a to ne znači da sam ili smo,  protiv novina i napredka, ali određenu interakciju bi možda trebalo zadržati na stranici, a ne da bude samo puko scrolanje po receptima. Jer to onda neće više biti sa srcem i u srcu nego bez njega.

Rekla bih još ovo" ni svaki napredak nije dobar ". 

Ovo je samo moje mišljenje bez ikakve primisli vrijeđanja ikoga, ono što trenutno osjećam i što su moji prsti natipkali, svima jedan lijepi pozdrav od Renate - renči, ovaj put ne sa prašnjavog sokaka već iz naše metropole i ostajte mi dobro svitu moj lipi!

I da ovaj svijet je postao previše brz barem za mene, sve se opravdava potrebom napretka,  ali ja nemam taj osjećaj. Nema više empatije, osjećaja i brige prema drugom, samo žurba bez kraja, a kamo to vodi.....

P.S. Slika je mislim sasvim prigodna, snimljena je na Zagrebačkoj Nijagari ( tako od milja zovu to mjesto ) kod zagrebačke Toplane u kvartu Borovje.

Eto da budem slikovita, kako ovaj ždral odmara na kamenu, tako i ja čekam do daljnjega da vidim te novine, ima još mjesta na kamenu možete mi se i pridružiti....

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.