Moj profil
Prvi hrvatski “Zlatni kuhar”
Prvi hrvatski “Zlatni kuhar”

Prvi hrvatski “Zlatni kuhar”

10.11.2006.inesb

Ovih dana razgovarali smo s Damirom Crlenim, prvim "Zlatnim kuharom" i velikim poznavateljem tradicionalnih jela varaždinskog kraja. Pročitajte o čemu smo sve razgovarali.

Smatrate li kuhanje vidom umjetnosti?

Ima kuhara koji razmišljaju kako je kuhanje prije svega umjetnost te od bogate palete namirnica stvaraju gastronomske doživljaje. Njima oduševljavaju svoje goste, a kulinarske delicije ostaju zapisane, zabilježene kao fotografije ili se pak prenose kao priče o vrhunskim kulinarskim djelima. Na taj način one obilježavaju kuharstvo kao umjetnost, a kuhara kao umjetnika.

Budući da ste, između ostalog, napisali knjigu "Okusi varaždinskog kraja", zanima nas kulinarska specifičnost te regije!

Tradicionalna varaždinska kuhinja doživjela je utjecaj Austrije i Mađarske, ali su i migracijama ljudi unijete novine koje su na neki način obogatile kuhinju našega kraja. Jela koja su se spremala svaki dan bila su jednostavnija i skromnija, za razliku od onih koja su se pripremala za vrijeme blagdana ili pak na dvorovima. Klasična kuhinja varaždinskog kraja temelji se na nekoliko osnovnih sastojaka od kojih se najčešće koristilo žitno i kukuruzno brašno za pripremu čuvenih varaždinskih klipića, mlinaca, štrukli i zlevanki. Važnu ulogu u kuhinji imala je i divljač čiji je uzgoj na ovim prostorima jedan od najstarijih u Europi.

Koje ste najegzotičnije jelo do sada spremali ili kušali?

Juha od buče s narančama, piletinom, lukom, đumbirom i češnjakom, a ne smijem zaboraviti niti file od jelena u kori od medenjaka.

Koje začine najradije koristite u kuhinji?

Svakako bučino ili maslinovo ulje i dosta svježeg začinskog bilja, ali u svojim omjerima i kreacijama.

Kako Vama izgleda savršen doručak za nedjeljno jutro?

Recimo nešto iz bakine kuhinje (žganci, domaći kukuruzni kruh), mlijeko, svježi sir, kiselo vrhnje te prirodni sokovi od voća, domaći pekmez... Naravno, i društvo je izuzetno važno, a tu prije svega mislim na obitelj.

Tko kuha u vašoj obitelji?

Kuha supruga jer sam ja dosta odsutan, ali koristim svaki trenutak da osobno pripremim nešto što me tog trenutka nadahnjuje ili me pak vraća u doba djetinjstva.

Volite li svoje kulinarske tajne podijeliti?

Svakako da ih volim podijeliti. Najdraži su mi trenuci kada vidim da sam oduševio svoje prijatelje iz Rotary kluba, ukućane, svoje goste u hotelu ili prijatelje na raznim natjecanjima i druženjima.

Otkrijte nam svoju malu kulinarsku tajnu!

Nema tajni. Možda su one negdje u samom receptu, a možda je tajna zapravo što volim kuhati bez nekih posebnih receptura ili je pak tajna u šarolikoj tržnici koja me nadahnjuje u bilo koje godišnje doba.

Na koji način koristite Coolinariku?

Coolinarika je zanimljiv portal s velikim brojem tema i novosti. Zasigurno nadahnjuje kuhare te im je odličan timski igrač.


Ukoliko želite više saznati o Damiru Crlenom, pogledajte njegovu korisničku stranicu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.