Moj profil

Snjegović

Nakon ovih kišnih dana, najavljuje se pad temperature i snijeg, čak i ovdje u Rijeci. Ako ga bude dovoljno napadalo, možda napravimo i kakvog snjegovića, kao što smo napravili pretprošle godine sa unucima.

Jeste li se ikada zapitali kako je nastao Snjegović? Niste? Nisam ni ja do danas. Malo sam tražila, ali baš i nema previše o povijesti izrade snjegovića. Prvi se puta spominje u 14. stoljeću u ilustriranom religioznom rukopisu. Crteži na kojima se prikazuju snjegovići pronađeni su i u nekim prethistorijskim jamama pa se pretpostavlja da su mogli čak imati nekakvu obrednu ili božansku ulogu. U srednjem vijeku se također pojavljuju kod slikara raznih stilova. Snjegović je glavni lik istoimene bajke Hansa Christiana Andersena, koji se, zbog oblike, zaljubio u štednjak misleći da je u pitanju ženski snjegović. Također se pojavljuje u mnogim filmovima, pjesmama, crtićima, stripovima, čestitke su nekada bile jako popularne sa likom snješka, a danas je ta popularnost prebačena na videoigrice.

U zemljama koje imaju snježne zime, od davnina se pravi ta komična čovjekolika skulptura - nos od mrkve, šibu ili metlu u ruci, lonac na glavi...Smatra se da je izrada snjegovića slavila dolazak zime, vjerojatno je i u našim krajevima bilo isto. Sjećam se dok sam bila mala, uvijek smo pravili snješka kada bi napadalo dovoljno snijega. Stajao je kao zaštitnik pored gotovo svake kuće u selu. A kada nismo pazili ili bili vani, već je netko od susjedne djece grudom pogodio snjegovića u glavu, pa je ili pala cijela glava ili je ostao bez nosa jer je mrkva odletjela daleko u snijeg.

Sada se u Kanadi, Rusiji, nekim skandinavskim zemljama, pa i kod nas, prave gigantski snjegovići, u SAD-u, na Aljasci, se održava festival, postoji svjetski dan snjegovića (18. siječanj - kažu da je taj datum izabran jer sliči na snjegovića s metlom), napravljena je i Gospođica snjegović, ma sve se komercijaliziralo, u takvom vremenu živimo. Prije je to sve bila zabava, vjerujem da je tako i nastao ovaj naš lik iz današnje priče - kao dječja zabava.

I ja sam uvijek sa svojom djecom napravila snjegovića čim je bilo dovoljno snijega ovdje u Rijeci, ali i sa unucima sada, nadam se tome i sutra, po najavi meterorologa, biti će snijega i ovdje u Primorju.

Pa lijepa vam zabava na snijegu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.