Moj profil
Srednjovjekovni slatkiši
Srednjovjekovni slatkiši

Srednjovjekovni slatkiši

24.2.2013.MMI

 Prema povijesnim podacima srednji vijek traje od 5. do 16. st. Dakle od kraja antike do velikih svjetskih otrkića.

Kako u tome dugačkom razdoblju onda znati kako su se to sladili u srednjem vijeku? Zapravo teško no postoje vrlo ozbiljne studije koji proučavaju izvore pretežno kasnog srednjeg vijeka 14. - 15. st. I mi možemo ozbiljno prionuti na posao.

Premda nisam stručnjak za srednjovjekovnu kuhinju nekoliko web stranica na koje sam naišla zaista donose jako puno podataka.

http://britishlibrary.typepad.co.uk/digitisedmanuscripts/2013/01/index.html

http://www.daviddfriedman.com/Medieval/Cookbooks/Sabrina_Welserin.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_cuisine

Najopširnija je stranica sa najviše recepata i što mi se posebno sviđa uvijek navode prijepis izvora iz kojega su preuzeli recept.

http://medievalcookery.com/recipes/

No kako uskoro stiže događaj prilikom kojeg se nadam da ćete se rado okušati u kuhanju srednjovjekovnih recepata onima koji se evenutalno ne služe engleskim rado ću prevesti bilo koji od ovih recepata. Neke znate, naime paprenjaci, medenjaci,  keksi od đumbira, pite, ušečereni bademi i slične poslastice su vrlo dobrodošle na srednjovjekovnom stolu

Možemo usporediti koliko se srednjovjekovna pita razlikuje od današnje. A može biti od bilo kojeg voća kao što su jabuke, dunje, breskve, kruške, jagode.

Zatim tu su različite voćne pjene,  želatina, krema i neke vrste pudinga. Jako tvrda marmelada od dunja bi zasigurno mogla biti naš kitnkes, kotonjada ili kako ju već zovemo.

Ne znam da li da snowe protumačim kao sladoled (u njega ide vrhnje, jaje, šećer i  ružina vodica)?

Marcipan i torta od marcipana meni zvuči primamljivo, zatim prutići od datulja, a tek riža u mlijeku od badema.

Orasi, lješnjaci, bademi, med u raznim kombinacijama od pita, grickalica do pudinga te čak i pića.

Možete se u proučavanju srednjovjekovne kuhinje insprirati i serijom i knjigom R.R. Martina Igra prijestolja. U knjizi piće koje najčešće ispijaju jest začinjeno vino hypokras.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.