Moj profil
Što su pili Stari Rimljani?
Što su pili Stari Rimljani?

Što su pili Stari Rimljani?

Smatralo se da je vrlo nerimski piti vino koje nije razrijeđeno ili dorađeno. Čisto vino pili su barbari koji nisu znali cijeniti vino i htjeli su se što prije opiti.


Vino (vinum) je bilo izrazito omiljeno kod Rimljana. Miješalo se s vodom, raznim začinima, a posebno se cijenilo vino u koje se dodavao snijeg. Smatra se da su Rimljani pili i do četiri puta više vina nego mi danas. Vinu se pristupalo s poštovanjem, no bilo je dostupno i najsiromašnijima.

Kod Plinija Starijeg sačuvani su nam mnogi podaci o vrstama vina. Tako saznajemo da su Rimljani pili bijelo, žuto, boje krvi i crno vino. Plinije nabraja čak osamnaest vrsta slatkog vina. Zanimljiva je i njegova napomena da slatka vina imaju slabu aromu za razliku od današnjih koja imaju intenzivnu aromu.

Na našoj obali na prostoru provincije Dalmacije proces proizvodnje vina je poznat od pretpovijesnih vremena i nastavio se u antičko doba. No, u Panoniji se grožđe uzgaja tek od 2. i 3. stoljeća kada se provode melioracijski zahvati. Poznat je i zapis Diona Kasija (namjesnika Dalmacije 224 - 226. g) koji kaže da Panonci proizvode vrlo malo vina i da je loše kvalitete.

Smatralo se da je vrlo nerimski piti vino koje nije razrijeđeno ili dorađeno. Čisto vino pili su barbari koji nisu znali cijeniti vino i htjeli su se što prije opiti.

Vino se za vrijeme banketa nalazilo u velikim posudama - kraterima. Voda koja se dodavala mogla je biti ohlađena, a koristio se i snijeg.

Rimljani su voljeli i topla pića. Tako se u tricliniju ponekad nalazio i neki od izuma koji su vino držali toplim. Postojali su posebno dizajnirani grijači za vino i samovari.

Vino se pilo iz metalnih, staklenih i keramičkih čaša različitih oblika.

Pivo (sabaiam, sabaium, sabaia) koje se radilo fermentacijom ječma ili prosa bilo je popularno piće u pojedinim provincijama, pa i u našem dijelu provincije Panonije. Čak ga i car Dioklecijan spominje u svojem popisu cijena. U samom Rimu nije bilo popularno. Povjesničar Amijan Marcelin se naime ruga caru Valensu (321 -375. g.) koji je, kao što znamo rodom iz Cibala - današnji Vinkovci, da je bio sabaiarius (pivopija) i smatra pivo pićem siromaha.

Amijanu Marcelinu usprkos, izvrstan Conditum paradoxum, vino s dodatkom meda, šafrana, lovora i papra više puta sam napravila od vina iz Đakovštine ili iz iločkih podruma.

Osobno sam čisti provincijalac barbarin pod utjecajem rimskih običaja. Volim i vino i pivo.

Autor slike: MMI

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.