Moj profil

Trudnička prehrana

Kao trudnica vrlo mi je bitna prehrana, vjerujem kao i svim trudnicama. Pa sam tako došla na ideju da pokrenem temu baš na Coolinarici jer vjerujem da ovdje ima jako puno iskusnih mama i žena koje bi mogle podijeliti koji savjet vezan za temu, a ja ih jedva čekam. :)

Naša curka i ja smo ušle u 5 mj. i volimo papati svašta. Što to točno znači? 🙂 To u biti znači da mama, odnosno ja (ponosna mama koja jedva čeka svoju curicu😍) voli papati raznoliko, odnosno nisam izbirljiva što se tiče hrane. Od malih nogu moji roditelji, posebno mama, jer mama je mama 😁 su se trudili hraniti me sa svime, uglavnom domaćom, zdravom hranom, jer moji su roditelji sa sela. Kako je baka živjela na selu uvijek je bilo suhog meseka, pršuta, špeka, čvaraka, domaće masti i ostalih domaćih delicija. Često smo išli na selo kod bake pa sam tako često i jela takvu hranu. Oduvijek sam bila mala bucka, ali zdrava kao dren! 🙂 Kako sam odrastala tako mi je moj mali višak kilograma predstavljao "problem" i ja sam ga odlučila riješiti. Uspješno sam ga riješila tako što sam izbacila slatkiše, gazirane sokove i ugljikohidrate i kilice su otišle! 👋I tako sam rasla malu zgodnu ženicu! Ali i dalje sam ostala pristrana hrani koju baš i ne voli svatko. Špek fileki, kelj, poriluk, grah sa ričetom, grah sa zeljem, grah sa tijestom, grahec, grahec, grahec 👏 , razna variva sa hrrrrpom povrća, pileća jetrica (pogotovo srčeka, njami , njamiiiii 😋) , iznutrice i još mnogo drugih. Zbilja volim takve namirnice i glupo mi je kada diskutiram sa nekim ljudima o istima prevladava zgražanje i odbojnost. Okej, možda neke od tih namirnica istini na volju nisu baš primamljive svojim izgledom i nazivom, ali smatram da ako ih se pripremi jako dobro (kao moja mamica 👍) da bi se svakome svidjele. 

A sada kada sam ostala trudna, a do tad se nikada nisam susretala sa bilo kakavim savjetima vezanima za tu prehranu jer trudnička prehrana zahtjeva malo više predanosti, čitajući po internetu, raznim knjigama, savjeti mame i svekrve šta su one jele dok su bile trudne dolazi do konfuzije u mojoj glavi. 😵  Dakle, neke stvari se ne preporučaju za jelo u trudnoći kao npr. ananas koji OBOŽAVAM, ali nije preporučljiv u trudnoći, pogotovo ranoj  i kasnoj jer izaziva grčenje maternice. Pileća jetrica zbog vitamina A koji nije baš preporučljiv u trudnoći zbog oštećenja ploda, kao i sve ostale iznutrice koje vlim papati 🙁, pa tako i paštete, hrenovke i ostale prerađevine od mesa. Dimljeni sir, dimljeno suho meso, zbog bakterija koje mogu oštetiti plod, plodnu vodu i posteljicu. Isto tako sam čula i za lignje da nisu dobre za trudnice, razne vrste riba, pogotovo dugoživeće, poput tune i morskog psa. 

Što se tiče moje prehrane trudim se jesti raznoliko i uravnoteženo. Pošto volim papati svašta tu i tamo i pojedem i pokoju zabranjenu namirnicu i smatram da to ne bi trebalo pretstavljati nikakav problem i mislim da su neke tvrdnje oko tih "zabranjenih" namirnica ponekad pretjerane.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.