Moj profil
U potrazi za savršenim hot dogom
U potrazi za savršenim hot dogom

U potrazi za savršenim hot dogom

Povijest kaže da je tijekom izložbenog sajma "Colombian Exposition" u Chicagu 1893. prvi puta posjetiteljima ponuđena hrenovka u pecivu, kao jednostavna hrana, koja se može jesti svugdje. Uspjeh je bio ogroman.

Amerikanci vole svoje hot dogove. Oni su omiljena tema viceva i kritika, ali i hrana koja milijunima svakodnevno predstavlja ručak ili večeru. Samo tijekom 4. srpnja, kada se slavi Dan nezavisnosti, Amerikanci na raznim piknicima, izletima i šetnjama gradom pojedu oko 150 milijuna dugoljastih hrenovki u pecivu.

Naziv "hot dog" ili "vrući pas" rodio se iz popularne karikature iz 19. stoljeća, koja je umjesto hrenovke prikazivala psa jazavčara u kruhu. Povijest kaže da je tijekom izložbenog sajma "Colombian Exposition" u Chicagu 1893. prvi puta posjetiteljima ponuđena hrenovka u pecivu, jednostavna hrana koja se može jesti svugdje. Uspjeh je bio ogroman.

Sastav hot doga, preteče modernog finger fooda, je ozbiljna stvar koju određuje Food and Drug Administration i američko Ministarstvo poljoprivrede. Oni kažu da hrenovka može biti od različitih vrsta mesa, mada su najomiljenije miješane, svinjsko-goveđe. Meso se sitno samelje, dodaju se začini pa se tom smjesom pune vrećice od celuloze. Potom se hrenovke na kratko dime pa kuhaju pod točno određenom temperaturom i vlagom. Na kraju ih umaču u hladnu vodu te skidaju opnu od celuloze.

Nakon toga hrenovke više nisu pod nadležnošću vladinih institucija i o njima će se odsad brinuti obični kuhari. Oni će odlučiti da li ih kuhati, peći, pržiti, kuhati u mikrovalnoj ili na pari, pohati.

Posebna priča su dodaci. Ketchup, sir, kiseli kupus, dinstani luk, majoneza, celer, salata, rajčica, senf... Svaki američki grad koji drži do sebe ima i svoju varijantu hot doga. Chicago voli pečene, nikako kuhane, hrenovke sa sirovim lukom, suhim rajčicama i ljutim feferonima, a savezna država Michigan patentirala je svoj "somebody like it hot" s paprenom hrenovkom, žutim lukom i senfom.

U Virginiji najbolje ide pržena varijanta, dok u Los Angelesu hrenovki društvo uglavnom pravi slanina, majoneza i umak od ananasa.

U New Yorku već godinama traje borba za titulu "najboljeg hot doga u gradu". Nekoliko uličnih i manje uličnih restorana su već dugo na samom vrhu top-liste.

Katz's Delicatessen, najstariji ulični restoran u NY, osnovan 1888., točnije, tamo gdje je Harry sreo Sally, a ona ga upoznala s malim ženskim trikovima, nalazi se na Lower East Sideu. Mušterije u ovom oldfashion restoranu su uglavnom građevinski radnici, studenti i umirovljenici. Kratzsov hot dog se stvarno može pohvaliti najboljim hrenovkama, koje za njih već više od 50 godina izrađuju probrane židovske mesnice. Uobičajeni dodatak je ketchup vulgaris i malo dinstanog kupusa.

"Gray's Papaya" je skučeni prostor na uglu 72. ulice i Broadwaya, ukrašen kineskim lampionima, papayama i drugim tropskim voćem od kartona te brojnim natpisima da se "upravo ovdje jede najbolji hot dog u gradu". Hrenovka je malo tvrđa, dodaci dinstani kupus i luk u slatkom umaku od rajčice, nešto sofisticiranijem ketchupu vulgarisu.

Za daljnju evoluciju hot doga treba otići do "F&B gudtfood", kojeg nazivaju Tiffanyjem među fast foodovima.

Ponuda se sastoji od 22 vrste hot dogova, od specijaliteta kuće Great Dana (goveđa hrenovka s tanko narezanim kiselim krastavcem i hrskavo isprženim lukom) pa do avangardnog Healthy Doga (hrenovka od tofua s dodatkom hummusa i naribane sirove mrkve). Sve je odlično.

Za kraj je ostala "Papaya King" na 86. ulici. Vjerojatno sestra one prve Papaye, Gray's. Nažalost, bilo je zatvoreno, rešetke spuštene, a na vratima je pisalo da je prije neki dan prošla sanitarna inspekcija i na neko vrijeme zatvorila. To se često događa u New Yorku gdje su žohari i miševi, nažalost, svakodnevica većine uličnih restorana.

Svake godine se na Dan nezavisnosti održava takmičenje u tome tko će pojesti više hot dogova u 12 minuta. Već nekoliko puta za redom pobjednik je Japanac Takeru Kobayashi, koji iz godine u godinu popravlja svoj rekord. Stigao je do 53 i pol.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.