Moj profil
U potrazi za savršenim hot dogom
U potrazi za savršenim hot dogom

U potrazi za savršenim hot dogom

22.5.2007.tracy

Povijest kaže da je tijekom izložbenog sajma "Colombian Exposition" u Chicagu 1893. prvi puta posjetiteljima ponuđena hrenovka u pecivu, kao jednostavna hrana, koja se može jesti svugdje. Uspjeh je bio ogroman.

Amerikanci vole svoje hot dogove. Oni su omiljena tema viceva i kritika, ali i hrana koja milijunima svakodnevno predstavlja ručak ili večeru. Samo tijekom 4. srpnja, kada se slavi Dan nezavisnosti, Amerikanci na raznim piknicima, izletima i šetnjama gradom pojedu oko 150 milijuna dugoljastih hrenovki u pecivu.

shimmer fallback

Naziv "hot dog" ili "vrući pas" rodio se iz popularne karikature iz 19. stoljeća, koja je umjesto hrenovke prikazivala psa jazavčara u kruhu. Povijest kaže da je tijekom izložbenog sajma "Colombian Exposition" u Chicagu 1893. prvi puta posjetiteljima ponuđena hrenovka u pecivu, jednostavna hrana koja se može jesti svugdje. Uspjeh je bio ogroman.

Sastav hot doga, preteče modernog finger fooda, je ozbiljna stvar koju određuje Food and Drug Administration i američko Ministarstvo poljoprivrede. Oni kažu da hrenovka može biti od različitih vrsta mesa, mada su najomiljenije miješane, svinjsko-goveđe. Meso se sitno samelje, dodaju se začini pa se tom smjesom pune vrećice od celuloze. Potom se hrenovke na kratko dime pa kuhaju pod točno određenom temperaturom i vlagom. Na kraju ih umaču u hladnu vodu te skidaju opnu od celuloze.

Nakon toga hrenovke više nisu pod nadležnošću vladinih institucija i o njima će se odsad brinuti obični kuhari. Oni će odlučiti da li ih kuhati, peći, pržiti, kuhati u mikrovalnoj ili na pari, pohati.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Posebna priča su dodaci. Ketchup, sir, kiseli kupus, dinstani luk, majoneza, celer, salata, rajčica, senf... Svaki američki grad koji drži do sebe ima i svoju varijantu hot doga. Chicago voli pečene, nikako kuhane, hrenovke sa sirovim lukom, suhim rajčicama i ljutim feferonima, a savezna država Michigan patentirala je svoj "somebody like it hot" s paprenom hrenovkom, žutim lukom i senfom.

U Virginiji najbolje ide pržena varijanta, dok u Los Angelesu hrenovki društvo uglavnom pravi slanina, majoneza i umak od ananasa.

U New Yorku već godinama traje borba za titulu "najboljeg hot doga u gradu". Nekoliko uličnih i manje uličnih restorana su već dugo na samom vrhu top-liste.

shimmer fallback

Katz's Delicatessen, najstariji ulični restoran u NY, osnovan 1888., točnije, tamo gdje je Harry sreo Sally, a ona ga upoznala s malim ženskim trikovima, nalazi se na Lower East Sideu. Mušterije u ovom oldfashion restoranu su uglavnom građevinski radnici, studenti i umirovljenici. Kratzsov hot dog se stvarno može pohvaliti najboljim hrenovkama, koje za njih već više od 50 godina izrađuju probrane židovske mesnice. Uobičajeni dodatak je ketchup vulgaris i malo dinstanog kupusa.

"Gray's Papaya" je skučeni prostor na uglu 72. ulice i Broadwaya, ukrašen kineskim lampionima, papayama i drugim tropskim voćem od kartona te brojnim natpisima da se "upravo ovdje jede najbolji hot dog u gradu". Hrenovka je malo tvrđa, dodaci dinstani kupus i luk u slatkom umaku od rajčice, nešto sofisticiranijem ketchupu vulgarisu.

shimmer fallback

Za daljnju evoluciju hot doga treba otići do "F&B gudtfood", kojeg nazivaju Tiffanyjem među fast foodovima.

Ponuda se sastoji od 22 vrste hot dogova, od specijaliteta kuće Great Dana (goveđa hrenovka s tanko narezanim kiselim krastavcem i hrskavo isprženim lukom) pa do avangardnog Healthy Doga (hrenovka od tofua s dodatkom hummusa i naribane sirove mrkve). Sve je odlično.

shimmer fallback

Za kraj je ostala "Papaya King" na 86. ulici. Vjerojatno sestra one prve Papaye, Gray's. Nažalost, bilo je zatvoreno, rešetke spuštene, a na vratima je pisalo da je prije neki dan prošla sanitarna inspekcija i na neko vrijeme zatvorila. To se često događa u New Yorku gdje su žohari i miševi, nažalost, svakodnevica većine uličnih restorana.

Svake godine se na Dan nezavisnosti održava takmičenje u tome tko će pojesti više hot dogova u 12 minuta. Već nekoliko puta za redom pobjednik je Japanac Takeru Kobayashi, koji iz godine u godinu popravlja svoj rekord. Stigao je do 53 i pol.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.