Moj profil
Uljni macerati u kozmetici
Uljni macerati u kozmetici

Uljni macerati u kozmetici

S vemenom nekako sve više naginjem korištenju prirodne kozmetike. Kao osnova mnogih takvih krema, sapuna, losiona i slično koriste se uljni macerati razlicitih mirisnih i/ili ljekovitih biljaka. No dok su takvi u prodaji skupi, možete ih vrlo povoljno i jednostavno uz malo truda i nešto više čekanja pripremiti sami.

Uljni macerati ili pojednostavljeno macerati su ekstrakti biljaka u lipidnom otapalu (ulju, masti ili ponekad voskovima). Izrađuju se potapanjem biljnog materijala u uljima i ostavljaju se određeno vrijeme mirovati. Maceracija se može ubrzati izlaganjem suncu ili toplini, ulje se ponekad preliva vrelo preko biljnog matreijala ili se pak biljni materijal kuha u ulju ili masti. Na taj se način dobivaju (ekstrahiraju) u mastima topive tvari iz biljaka koje su često ljekovite ili obavljaju neku drugu funkciju povoljnu za naš organizam.

Bazna ulja

Ulje u kojem se potapa biljni matreijal zove se bazno ulje. U kvalitetnih preparata kao i onih koje pripremamo u domaćinstvu bazno ulje je načešće neko hladno prešano biljno ulje, dok se u industrijski proizvedenoj kozmetici načešće koriste mineralna ulja.

Prirodna bazna ulja i masti mogu variirati od onih relativno jeftinih, kao što je suncokretovo, maslinovo, sojino, repićino ulje, ulje pšeničnih klica, kokosov i kakaov maslac, svinjska mast i dr., dok se u posebne svrhe kao na primjer njega kože lica ili kod oštećenja i pucanja kože koriste relativno skupe sirovine npr. ulje jojobe ili macadamije, te shea maslac (karite).

Mineralna ulja su uljevite tekućine koje se sastoje od ugljikovodika, a dobivaju se kao produkt destilacije fosilnih goriva (nafte, katrana, ugljena i dr.). U kozmetici se koriste derivati petroleja. Tu spadaju tekući (uljni) parafin, uljni petrolatum, bijelo (mineralno) ulje i čvrsti parafin (parafinski vosak), te srodni spojevi kao što je vazelin. Primjena mineralnih ulja u kozmetičkoj ali i u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji je vrlo široka i česta. Razlog tome je što takva ulja ne oksidiraju, time daju produktima dug vijek trajanja, nemaju ni miris ni boju, a ujedno su i jeftina. Međutim njihova uloga kao i utjecaj na naš organizam i okoliš su sporni, neki smatraju da nemaju štetan učinak, dok se drugi žestoko opiru protiv uporabe, navodeći da primjena takvih ulja izaziva alergije, iritaciju kože i rak ne samo kože već i drugih sustava organizma jer se nakupljaju u masnom i limfatičnom tkivu. Kako god bilo primjena takvih ulja je iznimno česta, glavni su sastojci dječjih krema i ulja, kao i kozmetike za odralse, a vazelin je u širokoj primjeni kao sredstvo za zaštitu i mekšanje kože.

Biljni materijal

Za maceriraranje se koriste zdrave biljke koje nisu tretirane kemijskim sredstvima. Ako koristite korijen treba ga oprati pod mlakom vodom od zemlje, te dobro posušiti - svaki zaostatak vode čini macerat kvarljivim.

Za ubiranje biljnog materijala vrijedi:

Cvjetovi se beru za topla sunčana dana nakon što ispari rosa.

Listove je najpogodnije brati rano ujutro. Općenito se listovi beru za vrijeme cvatnje biljke sve do zriobe ploda.

Korijen se može ubirati tokom čitavog dana za vrijeme vegetacijske sezone biljke. Međutim u biljaka kao što je mrkva, koja svoje hranjive tvari nakuplja u korijenu, one se u svrhu prehrane beru predvečer kada je biljka završila sa fotosintenskim procesima i pohranjuje hranjive sastojke u obliku jednostavnih šećera pod zemlju, što tada korijen čini "slatkim"; dok u svrhu maceracije korijen se bere ujutro kada je biljka te jednostavne šećere pretvorila u složenije ugljikohidrate i gliceride.

Macerati u kućnoj pripremi

Najpoznatiji macerati koji se ujedno i najčešće koriste te izrađuju u domaćoj radinosti su ulje gospine trave (kantarionovo ulje) i nevenovo ulje ili mast. Međutim u domaćoj radinosti možete vrlo jednostavno i povoljno izraditi različite macerate za njegu kože i kose, koji se inače skupo prodaju u drogerijama i ljekarnama.

U ovom ćete članku pronaći recepte za neke od njih kao i neke primjene biljnih macerata. Opisani macerati namjenjeni su iskljulivo za vanjsku primjenu, ne za konzumaciju!

Macerat bršljana (lat. Hedera helix) koristi se kod venskih tegoba, gljivičnih infekcija kože i protiv celulita. Imajte na umu da je bršljan lagano toksična biljka, zato pripremljeni macerat držite van dohvata djece i koristite isključivo za njegu kože!

Za probleme s cirkulacijom proširenim venama bršljan možete kombinirati sa listovima vinove loze (lat. Vitis vinifera), a protiv celulita sa hrastovom korom (lat. Quercus sp.). Napomena: Ako uz bršljan dodajete i vinovu lozu koristite listove sorti koje su otporne na gljivična oboljenja i štetnike, tako vam macerat neće sadržavati fungicide i druge kemijeske tvari.

Recept:

Macerat ima rok trajanja od 3 mjeseca.

Sastojci:

200 ml baznog ulja (suncokretovo ili maslinovo)

20 g svježih listova bršljana

20 g svježih listova vinove loze/hrastove kore (opcionalno)

Priprema:

Listove bršljana sitno nasjeckajte i stavite u teglicu sa poklopcem (najbolje od čvrstog stakla ili porculana). Ako koristite listove vinove loze morate ih isto nasjeckati, a koru hrasta usitniti. Ulje zagrijavajte do 100 °C (u nedostatku termometra, u hladno ulje dodajte kap vode, zagrijavajte ulje uz mješanje kada kap počme isparavati uz šuštanje postigli ste željenu temperaturu). Ulje prelijte preko bršljana, promješajte i zaklopite. Ostavite stajati na sobnoj temperaturi 10 dana. Procjedite ulje kroz gazu ili gusto cjedilo (dobro istisnite biljni materijal).

Primjena:

Dnevno umasirajte ulje na željena područja kružnim pokretima, neka vam masaža traje minimalno 5 minuta po nozi kako bi ste aktivirali mikrocirkulaciju.

Malo sam ostala zatečena, kada sam saznala da je ulje oraha, koje se prodaje za njegu tamne kose, zapravo macerat. Nekako sam predpostavljala da se radi o prešanom ulju iz ploda oraha, jer je suhi plod iznimno bogat uljem, a ujedno bi to i opravdavalo cijenu male bočice takvog ulja. Iako se prešano ulje oraha koristi u prehrani, njegova kratkotrajnost ga čini vrlo nepovoljnim za korištenje u kozmetičke svrhe. Za dobivanje industrijskih macerata iz ploda oraha koriste se mineralna ulja a ujedno se dodaju i parabeni (skupina konzervansa) koji produljuju vijek trajanja. Zabrinjavajuće je što se u skupim bočicama na kojima piše orahovo, čičkovo ili kokosovo ulje može nalaziti samo mineralno ulje sa dodatkom boje i arome (često umjetne). No dobra vijest je da takvo ulje/macerat možete jeftino i vrlo lako napraviti sami.

Macerat suhog ploda oraha (lat. Juglans regia) njeguje i hrani kosu i suho vlasište. Primjenjuje se prvenstveno za tamnu kosu koju jača, spriječava opadanje i daje joj sjaj.

Recept:

Sastojci:

100 g jezgre oraha

2 dl suncokretovog ulja

Priprema:

Nasjeckajte orahe na sitno ili ih kratko sameljite u sjeckalici. Punite ih u staklenku sa poklopcem, prelijte ih uljem i promješajte. Zaklopite staklenku i čuvajte ju na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi 15 dana, svaki dan promješajte sadržaj staklenke. Procjedite ulje kroz gustu gazu i pohranite ga u boci sa čepom. Tako pripremljeno ulje možetete koristiti 5 mjeseci ako ga čuvate u hladnjaku.

Za razliku od macerata ploda oraha (gore), zeleni djelovi biljke razlikuju se po djelovanju. Na koži macerat se koristi kao prirodno sredstvo za samotamnjenje, tamnoj kosi daje sjaj i pojačava pigment, dok utrljan na vlasište može djelovati protiv prhuti.

Kako nebi navodila recepte koji na coolinarici već postoje, pogledajte recept za pripremu ulja za samotamnjenje i lijepu brončanu boju od jussi044. Na istovjetan način mogu se iskoristiti i zelene ljuske oraha kao i usitnjeni svježi listovi ako je sezona mladih oraha već prošla. Vrlo sličan recept koji se po svojoj namjeni razlikuje je ulje za sunčanje i njegu kože od msuzana sa dodatkom soka od limuna. U kombinaciji sa mrkvom koja kožu štiti od negativnog djelovanja sunčanih zraka putem beta-karotena recept za ulje za sunčanje donosi anka-1955.

Ako imate problem sa prhuti preporučujem da koristite mješavinu uljnih macerata od zelenog oraha i čička (vidi dolje) uz dodatak eteričnoga ulja čajevca (lat. Melaleuca alternifolia), po principu:

50 ml macerata zelene ljuske oraha i/ili lista

50 ml macerata od korijna čička

10 kapi eteričnog ulja čajevca

Mješavinu bi bilo idealno pohraniti u bočici sa uskim otvorom radi lakše aplikacije. Nanesite ju nakon svakog pranja kose na vlasište (po potrebi, ne čitav prirpravak) i temeljito umasirajte kako bi ste potakli mikrocirkulaciju. Pripravak može stajati i do 6 mjeseci.

Čičkovo ulje odnosno macerat priprema se od korijena čička (lat. Arctium lappa) koji se prikuplja tokom čitave vegetacijske sezone. Na koži se koristi kod ekcema, opeklina, akni, čireva i apcesa, a na vlasištu kod otpadanja kose i prhuti. Korijen nije lako ubirati jer je čičak bodljikava biljka koja ujedno raste na kršovitom suhom tlu, zato u berbu ne krećite bez čvrstih rukavica, dugih rukava od čvrstog materijala, vrtlarskih škara i lopate. Za primjenu korijen trebate oprati i dobro posušiti od ostataka vode.

Recept:

Sastojci:

45 g očišćenog korijena čička

240 g baznog ulja (suncokretovo, masliovo, sojino)

Priprema:

Korijen čička ili fino isjeckajte ili sameljite. Dodajte ga u staklenku s poklopcem i prelijte uljem. Ostavite staklenku na sobnoj temperaturi stajati 4 tjedna, povremeno promješajte. Procjedite ulje.

Smjle (lat. Helichrysum italicum) je po mom mišljenju pomalo zapostavljena biljka u usporedbi sa lavandom, kaduljom i drugim mediteranskim kulturama, iako je kozmetička industija već odavno prepoznala njezin potencijal. Za dobivanje macerata koristi se cvijet. Biljka je dvodomna, što znači da postoje muške i ženske biljke koje se razlikuju u anatomiji cvijeta, zato nedajte se zbuniti u berbi. Sastav eteričnog ulja biljke razlikuje prema lokalitetu smatra se da se najkvalitetniji biljni materijal bere na južnom dijelu Dalmacije kao i na hercegovačkom području. Macerat se koristi za njegu kože lica i vrata sa učinkom regeneracije, revitalizacije i pomlađivanja zrele kože, mladu kožu održava blistavom i mladom, ujedno pomaže i kod zarastanja ožiljaka, tretiranju akni i ostalih upalnih procesa na koži.

Recept:

Priprema:

Za ovaj recept možete koristiti svježe i suhe cvatove. Cvatove smilja (cvjetna stabka sa glavicama) nagnječite u mužaru ili rukama, punite u staklenku i prelijte baznim uljem* tako da su svi djelovi biljke potopljeni. Zatvorite staklenku i ostavite ju da stoji na toplom i sunčanom mjestu 45 dana. Dnevno protresite staklenku. Ulje procijedite kroz gustu gazu. Dobiveni macerat punite u bočicu od tamnog stakla i čuvajte na hladnom mjestu. Ovako pripremljen macerat može stajati 6 mjeseci.

*Kao bazno ulje možete koristi obično suncokretovo ili maslinovo ulje, za nešto profinjenije macerate koristite ulje od badema, koštica marelice ili pšeničnih klica i macerirajte na tamnom ali toplom mjestu.

Upotreba:

Ulje možete koristiti umjesto noćne kreme kroz čitavu godinu, u zimskom razdoblju kada je koža suha i izložena hladnoći možete i umjesto dnevne kreme. Ulje naneseno prije spavanja oko očiju smanjuje jutarnju nateknutost. Kod ožiljaka ulje nanesite dva puta dnevno na željeno područje i kratko masirajte.

Pojam ruža (lat. Rosa sp.) je zbirni naziv za brojne vrste, podvrste, varijetete nastale selekcijom i križanjem. Na našem području od divljih vrsta raste pasja ili šipkova ruža (lat. Rosa canina), no njezini su cvjetovi u usporedbi sa kultiviranim vrstama relativno mali i doslovno ih je šteta koristiti u kozmetičkim pripravcima jer uklanjanjem cvijeta u vrijeme cvatnje u jesen će izostati i plod odnosno šipak, koji se može koristiti u razne svrhe poput pripreme pekmeza i čaja.

Cvijet ruže potiče regeneraciju kože, isto kao i smilje dragocjeni je dodatak u tzv. anti-age kozmetici. Ekstrakti cvijeta premda su izvrsni upravo za zrelu i suhu kožu, mogu se koristiti za sve tipove kože.

Kako je ca. 4 tone latica potrebno za 1 kg eteričnog ulja ruže na tržištu se često prodaju imitacije koje su ili sintetski dobivene ili mješavine drugih eteričnih ulja koje mirisom nalikuju orginalu. Macerat pripremljen u domaćoj radinosti je mnogo isplativiji i vrlo jednostavan za pripremu. Za njegovu pripremu prvenstveno se ravnajte prema svom njuhu - ako imate sortu koja lijepo miriše isto će vam tako mirisati i ulje. No imajte na umu da ruže koje se koriste za macerat nesmiju biti prskane kemijskim sredstvima!

Recept:

Sastojci:

ca. 8 šalica svježih ružinih latica

1 šalica baznog ulja (suncokretovo, maslinovo, jojobino, palmino i dr.)

Priprema:

Dnevno će vam trebati po jedna šalica svježih ružinih latica. Prvi dan jednu šalicu latica nagnječite rukama, sipajte u staklenku prelijte uljem, zaklopite i ostavite stajati 24 sata na toplom mjestu. Drugi dan ulje procjedite i u staklenku punite slijedeću šalicu nagnječenih ružinih latica. Prelijte ih procjeđenim uljem. Postupak ponavljajte sve dok ne dobijete ulje željenog mirisa (min. 8 šalica ili više ovisno o kvaliteti korištenih ruža).

Neven (lat. Calendula officinalis) zbog visog sadržaja flavonida djeluje protuupalno. U kozmetici se koristi cvat koji je zbog sadržaja karotena narančaste ponekad žute boje. Sadrži eterična ulja pomalo neugodna mirisa, pa se mast i ulje često miješaju s mirisnim eteričnim uljima drugih biljaka. Nevenovo ulje ili mast koristi se za njegovanje suhe, grube i raspucane kože na rukama i stopalima, kao i za iritiranu kožu nakon sunčanja, koristi se kod dekubitusa, zatvorenih opekotina, suhih ekcema i rana koje teško zacjeljuju.

Recepti za pripremu postoje već na coolinarici, odaberite:

Nevenovo ulje do pruna

Melem sa nevenom od hilary

Nevenova mast od genoveva

Nevenova mast od senjska93

Nevenova krema od taana

Mast od nevena 2 od kristinna

Od ulja možete napraviti i kremu za ruke (rok trajanja 6 mjeseci)

Sastojci:

80 ml nevenovog ulja

20 g naribanog pčeljinenjeg voska

Priprema:

Pomješajte ulje sa naribanim voskom i zagrijavajte na laganoj vatri uz mješanje sve dok se sav vosak ne otopi. Odmaknite lonac sa ploče i ostavite da se ohladi. Ako je ohlađena masa pretvrda umješajte još malo ulja. Kremu čuvajte u posudi sa poklopcem.

Na kraju...

Za ugodan miris macerata možete mu dodati par kapi eteričnoga ulja po želji. Bitno je da je eterično ulje dobiveno destilacijom vodenom parom, tiještenjem ili metodom superkritičnih plinova, a nikako ekstrakcijom organskim otapalima. Proizvođač nije obvezan navesti tehniku dobivanja na ambalaži, međutim, oni koji se koriste jednom od prve tri metode željet će se time pohvaliti na pakiranju - zato čuvajte se bočica na kojima ništa ne piše 😉

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.