Moj profil

Varaždinski klipići

U varaždinskoj pizzeriji Patačić klipići se mijese i formiraju isključivo ručno i peku u malim količinama od samo kilogram brašna pa su posebno ukusni te tijekom dana uvijek svježi i topli.

Nadaleko poznati varaždinski klipići od nedavno su gladnim Varaždincima i posjetiteljima grada bliži no ikad. Zajedno s ostalim malim zalogajima, pogačicama od čvaraka, savijačom od oraha, maka i jabuka te pitom od sira i jabuka mogu se kupiti u samom centru grada, na Franjevačkom trgu u pizzeriji Patačić.

U njoj, kao i u ostalim ugostiteljskim objektima poduzeća Turist d.o.o. varaždinski se klipići pripremaju po starom receptu na tradicionalan način. Mijese se i formiraju isključivo ručno i peku u malim količinama od samo kilogram brašna pa su posebno ukusni te tijekom dana uvijek svježi i topli.

Tradicionalni recept za klipiće uskoro će, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, biti zaštićeni zakonom i postati tradicijski hrvatski proizvod. Zahvaljujući predsjedniku Udruge, poznatom varaždinskom kuharu Damiru Crlenom, Coolinaričari ne moraju otputovati u Varaždin da bi uživali u okusu ovih jedinstvenih klipića, već ih po tradicionalnom receptu mogu pripremiti i u vlastitoj pećnici.

Recept prenosimo u izvorniku.

Varaždinski klipiči

(za 25 komada klipičof)

  • 1 kila brašna
  • 6 deci mleka
  • 2 i pol deci ulja
  • 8 deka friškoga kvasa
  • 2 i pol deke soli
  • 2 i pol grama kumina
  • 2 deke cukora
  • pol jajca

Kak napraviti z gore napisanoga dobre varaždinske klipiče.

1. Kvas se stavi zdigati skupa z malo friškoga mleka, malo brašna i cukora.

2. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, zdignuti kvas i z mlekom zamesimo mekano testo. Testo se mora jako dobro i dugo mesiti tak da bude rahlo, (kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i preganja), a onda ga ostavimo da se zdiže.

3. Kad je zdignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo v hlepčeke i opet ih ostavimo da se zdižeju.

4. Svaki hlepček se razvalja da bu dugi otprilike 20 centimetri.

Testo se počne zamatati oddole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči zideju otprilike 25 centimetrov.

5. Složimo ih na protvan i opet ostavimo da se kaj? Da se zdižeju.

6. Premažemo ih sa žumanjkom i posipamo z kuminom. Peče se na 220°C, 10 do 12 minuta.

7. Dobar tek!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.