Moj profil

Veliki kuhar iz malega mista!

Prije nekoliko dana razgovarali smo s velikim kulinarskim majstorom i predsjednikom Hrvatskog kuharskog saveza Viljamom Cvekom. Iza njegovog imena krije se bogato radno iskustvo, niz dobivenih priznanja i ostvarenih projekata.

1. Koja Vam je kuhinja najdraža i zašto?

Mediteranska kuhinja, jer sam po vokaciji Mediteranac! Mediteranske namirnice u meni potiču val emocija. Neke me vraćaju u djetinjstvo, podsjećaju me na mojeg oca koji mi je sa škrtog istarskog polja donosio prve proljetne smokve i jesenske dunje, na ribolove uz sviću, neke na majku koja je nedjeljom pekla kruh neodoljivog mirisa… Volim mediteransku kuhinju jer, ne samo da je zdrava i natprosječno ukusna, nego se uz sve to brzo i jednostavno spravlja.

2. Kome najviše volite spremati jelo?

Predivan je osjećaj kad svojim kreacijama možeš nekoga usrećiti, pokloniti mu snove i doživljaje i istodobno ga vratiti u djetinjstvo i povesti u budućnost putem slatke neizvjesnosti. Svima, ali baš svima, koji su spremni na to, volim kuhati.

3. Kuhate li kod kuće?

U svakom slobodnom trenutku. Ja gastronomiju živim!

4. Kako nastaje recept za neko jelo? Je li tajna u uspješnom kombiniranju namirnica i začina ili jednostavno maštovitosti?

Jednostavnost namirnica, maštovitost, trenutna inspiracija… Sve to čini od svakog jela gozbu! A ono nešto? Najvažniji i osnovni uvjet je kuhati za dragu osobu. Izazov mi je azijska kuhinja koja je kao i naša mediteranska u osnovnim postavkama jednostavna. Njezina složenost dolazi do izražaja kroz specifične začine. Kombinacijom začina ispoljava se inspiracija i maštovitost kuhara koji u svojoj slobodi može svako jelo učiniti nezaboravnim.

5. Koje Vam je najdraže priznanje u dosadašnjem radu?

Generalno, najveće mi je priznanje to što sam izabrao struku koju volim. Na svom profesionalnom putu dobio sam niz priznanja u Hrvatskoj i Europi, ali nekako mi je najdraže Coolegium Cocorum od strane talijanske federacije gastronoma.

6. Zašto među poznatim kuharskim imenima ima više muškaraca?

To je struka koja zahtjeva kompletan angažman osobe. Muškarci uglavnom imaju više vremena posvetiti se ovom zadovoljstvu kao profesiji. Osobnog sam mišljenja da žene kuharice, odnosno šefice kuhinja, jednako kvalitetno obavljaju svoj posao kao i muškarci, ako ne i bolje.

7. Na koji način koristite Coolinariku?

Coolinariku koristim jer je moderno koncipirana web-stranica, pregledna, jednostavna i nudi cijeli niz profesionalnih novina.

8. Otkrijete nam svoju malu kulinarsku tajnu!

Tajna? Tajne u gastronomiji nema! Jednostavno morate voljeti svoju struku, po vokaciji trebate biti humanista i morate jelo pripremati sa zadovoljstvom i užitkom!

Ukoliko želite više saznati o Viljamu Cveku, pogledajte njegove korisničke stranice i okušajte se u pripremi nekog od njegovih 14 recepata.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.