Moj profil
VI. BURNUMSKE IDE
VI. BURNUMSKE IDE

VI. BURNUMSKE IDE

15.7.2013.MMI

Oko dvije tisuće ljudi je napunilo rimski teatar u Burnumu. A povod su bile VI. Burnumske Ide! 

U sklopu rimskog legijskog logora Burnuma otkriven je amfiteatar - zdanje sagrađeno za vježbanje vojnika,  najviše je služio za potrebe vojnika koji su ovdje vježbali i održavali ratnu spremu, a moguće i za razonodu tj. borbe gladijatora.  Mogao je primiti do 10 tisuća osoba.

Amfiteatar ima četiri ulaza, a najpoznatiji nalaz pronađen na ovom mjestu je veliki kameni ulomak dug 294 cm na kojem je uklesano ime cara Vespazijana i njegova titula imperator. Iz natpisa se može iščitati da je Vespazijan amfiteatar darovao legiji Flavia Felix IV.

Ovaj je amfiteatar (dug 50 i široka 47 m), građen je djelomično na stijeni, tj. koristila se stjenovita konfiguracija vrtače. Procjenjuje se da je amfiteatar građen najvjerojatnije 76.-77.g., a moguće i prije.

Rimski legijski logor Burnum nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Krka čiji djelatnici su 12.7.2013. po šesti put organizirali Bunrnumske Ide - rimski povijesno arheološki spektakl.

Tako su se u ovaj petak u burnumski amfiteatar vratili rimski vojnici i gladijatori. A posebno je iznenađenje bilo i prisustvo gladijatorice. Premda je sredila sve protivnike car Vespazijan (čisti šovinist) nije ju poštedio!

 Rimljani su odgrali  nogomet protiv Delmata, a u pauzi su gledatelje zabavljali i žongleri i artisti! Zaista prava rimska zabava.

Ispred amfiteatra nalazio se rimski trg s raznim proizvodima  obrtnika - postolar, keramičar, trgovac  parfemima, kovač, pisar, drvodjelac,  te se prela vuna.

Također mogli ste se prigodno obući, našmikati ili izfrizirati. 

Moglo se prezalogajiti rimski kruh, vino te globos. Igralo se razne rimske igre na ploči, igre s orasima, a mogli ste biti i arheolog.

A ukoliko ste ranjeni vojnik ili gladijator valetudinarii (doktori) su vam ranu povili ovčjom vunom i lanenim zavojem, temperaturu skinuli krastavcem, a živce sredili valerijanom, također ubod škorpiona su izliječili s prahom od anisa

 Mi (MMI) smo sudjelovali i jako uživali i možemo samo reći: Nemojte propustiti slijedeće Burnumske Ide!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.