Moj profil
Život bez glutena...
Život bez glutena...

Život bez glutena...

maryaa

Ovim člankom želim da možda pomognem za one koji su se našli u situaciji kao i ja. Premalo se priča o celijakiji, alergiji na gluten, a još je manji izbor namirnica kojih možete kupiti.

Život bez glutena u početku nije lagan, no kao što se kaže, s vremenom, čovjek se na sve navikne... Na kraju čak i zavoli. 

Prije nekoliko godina otkrila sam da imam alergiju na gluten, simptomi su bili bolovi u želucu, jaki grčevi, mučnine noćima i još mnogo toga. 

Kada su mi rekli kakvi su mi nalazi, rekli su mi da netoleriram gluten, moram priznati da nisam bila sigurna što to točno znači. Na to su mi rekli da se moram ostaviti svega u čemu ima brašna pšenice, raži, ječma.... Naravno, pogađate, moje pitanje je bilo A ŠTO ĆU ONDA JESTI??? 

Nakon toga krenula je moja kulinarska avantura, pogađate opet? Da, neuspjeha je bilo na sve strane, kruh koji se ne digne, koji je kao kamen, kolač koji se nije ispekao, ali je izgorio, tijesto koje se raspada.... O da, bilo je tu puna kanta svega. 

Kako sam tada živjela u Osijeku u kojem nema nekih tečajeva takve vrste kuhanja i nisam znala nikoga tko ima tu alergiju sama sam eksperimentirala i istraživala po internetu. Žalosno je da i ono malo što imate u RH morate platiti da bi ste nešto naučili kako se boriti s tom alergijom. Sve je više djece koja imaju celijakiju. Da se razumijemo  postoji razlika između alergije na gluten i celijakije. No, nije velika. Ljudi i djeca koji se bore sa celijakijom moraju puno više paziti koju hranu konzumiraju. 

Kažu da oni koji imaju samo alergiju smiju unjeti do 50mg dnevno glutena.

Priprema hrane bez glutena zahtjeva posebnu pozornost. 

Vrste žitarica koje ne sadrže gluten:

AMARANT: Izvrsna za pripremu variva, kaša, gulaša, jer zgušnjava jelo u kojem se kuha.  Sadrži lizin te je dobar izvor bjelančevina. Pahuljice od Amaranta su isto fine i blagog okusa, ja ih volim kombinirati s drugim žitaricama. 

KUKURUZ:O njemu svi puno znamo i neizostavno je dio bezglutenske kuhinje. 

PROSO: Žitarica bogata mineralima, vitaminom B i vlaknima. Zaista je izvrsna za kašice, krokete, juhe, pudinge i kolače. Brašno od prosa je jako suho i mora se kombinirati s drugima. 

RIŽA:Rižino brašno daje hrskavost, poput oštrog brašna. Lijepe je bijele boje i odlično je. 

HELJDA:Bogata vitaminom B, mineralima i sadrži lizin. Koristi se za izradu tijesta i kolača.Posebnog je okusa i mirisa. 

KVINOJA:Jako hranjiva žitarica, sadži kalcija više od mlijeka, bjelančevina, ugljikohidrate... Sjajna je u juhama, u kombinaciji s povrćem, varivima... mate i pahuljice od kvinoje, odlične za doručak. Brašno od kvinoje ima isto jak miris, pa se mora kombinirati s drugim. 

SOJINO BRAŠNO: Vrlo ukusno, može se koristiti i za izradu tjestenine, jako se lijepi, pa ga je najbolje kombinirati. 

SLANUTAK:Brašno od slanutka je odlično za pripremu kolača. 

Sad se sigurno pitate što koristimo da nam sjedini to brašno: Imate bezgluteinski kvsac, možete ga kupiti u trgovinama. No, još ponešto:ARU PRAH - to je škrob iz povrća, odličan za zgušnjivanje jela, na isti način može se korisiti i TAPIOCA.

Trenutno živim u gradu Zagrebu i ne postoji kruh koji se pravi u pekari sa 100% kukuruznim brašnom, niti sa brašnom bez glutena. 

Postoji HDC - HRVATSKO DRUŠTVO ZA CELIJAKIJU, koji ima svoju trgovinu u kojoj se mogu naručiti proizvodu poput kolača, pizze, kruha po narudžbi, ja je nisam nikad konzumirala jer je za moj pojam preskupa i sve to možete pripraviti kod kuće. 

Na njihovoj stranici ipak možete saznati neke korisne informacije.

Nisam sigurna smijem li promovirati trgovine, pa neću pisati gdje najpovoljnije možete kupiti tjesteninu i brašno, no svi koje žele slobodno neka se obrate privatnom porukom. 

Hrana bez glutena je često suha, no često i vrlo ukusna, a čak zdravija od glutenske prehrane. 

Nadopunila bi ovaj članak s jednom informacijom, a to je da jako jeftine tjestenine bez glutena i ostalih namirnica ima nam u susjednoj državi BiH u njihovoj trgovini Tuš! Tjestenina je više nego upola jeftinija i zaista nema razlike! 🙂

shimmer fallback

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.