Moj profil
10 cool savjeta za savršeno božićno pečenje
10 cool savjeta za savršeno božićno pečenje

10 cool savjeta za savršeno božićno pečenje

Uvažite 10 cool savjeta za pečenje purice, pileta, patke ili guske, pa čak i ako ste apsolutni početnik u kuhinji, obradujte goste božićnim pečenjem za pamćenje!

Tradicija nalaže da se na Božić osladimo pečenom kokoši, piletom, guskom, patkom ili puricom. Naime, perad uvijek brca unatrag, pa tako simbolički u prošlost odlaze i svi loši događaji koji su nas snašli u protekloj godini. Stoga ne propustite šansu za "pokapanjem" svega vrijednog zaborava, te čak i ako ste apsolutni početnik, uz pomoć cool savjeta na svoj blagdanski stol iznesite savršeno božićno pečenje.

  • Za 4 osobe izaberite perad tešku do 3 kg, a za više, pticu koja teži oko 5 do 6 kg (odlučite se za recept s punjenjem kako bi nahranili što više gladnih usta, ali i pridonijeli sočnosti pečenja!)
  • Kako božićni začini još više naglašavaju svečarski ton, nadjev bez obzira na recept odmjereno začinite sušenim voćem, klinčićem, cimetom, kardamomom, đumbirom i slično.
  • Prije pečenja ili punjenja, perad dobro izvana i iznutra isperite tekućom hladnom vodom te dobro posušite kuhinjskom krpom, a potom je samo iznutra začinite sa solju i paprom (posolite li je izvana, sol će previše isušiti kožu, pa će pečenje umjesto da postane hrskavo i sočno postati suho!).
  • Perad će biti posebno ukusna ako joj ispod kože ugurate cijele listiće svježeg bosiljka, peršina ili kadulje.
  • Na temperaturi od 180 do 200 °C po kilogramu težine puricu pecite oko 50 min, patku 70 min, gusku 45 min, a pile oko 60 min (ako je perad punjena vremenu pečenja dodajte 10 min za svaki kilogram težine!)
  • Za hrskavu koricu neposredno pred sam kraj pečenja, perad prelijte s nešto posoljene vode i pecite deset minuta na 250 °C ili je za vrijeme pečenja nekoliko puta premažite mješavinom od 125 ml piva s 1 jušnom žlicom soli (pred kraj pečenja meso, posebno ako je patka, možete premazati i medom!)
  • Patki koja je jako masna prije pečenja na masnim dijelovima izbušite kožu iglom za pletenje kako bi suvišna mast istekla. Iz istog razloga gusku za vrijeme pečenja nekoliko puta podignite u limu i ocijedite.
  • Pečete li fazana, prije pečenja ga obložite kriškama pancete ili dimljene slanine da se ne isuši.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.