Moj profil
7 najčešćih grešaka prilikom kuhanja rižota
7 najčešćih grešaka prilikom kuhanja rižota

7 najčešćih grešaka prilikom kuhanja rižota

3.4.2016.coolinarika

Ne, ne, nipošto ne odustajte od rižota. Iako je vrlo mušičav i zahtjevan, uz malu pomoć Coolke doznajte u čemu griješite, te postanite majstor za kuhanje savršenog rižota

Ma taj rižoto!! Kuhate ga i kuhate, a on nikako da bude onakav kakav treba biti, baršunast, kremast i "al dente". No, iako je istina da je rižoto vrlo zahtjevan, istina je i da kad otkrijete u čemu griješite, njegovo kuhanje može postati čisti užitak, a on savršen. Stoga ne odustajte, otkrijte koje su vaše greške i postanite majstor "od rižota"!

1. Koristite pogrešnu vrstu riže

Kako je vrsta riže presudna za njegov okus i teksturu, koristite isključivo onu za rižoto, primjerice Arborio, koja sadrži visok udio škroba koji jelu daje specifičnu baršunastu i kremastu konzistenciju. K tome, ova se riža unatoč tome što će upiti mnogo tekućine neće raskuhati, već će u svojoj unutrašnjosti ostati čvrsta.  

2. Ispirete rižu prije upotrebe

Čak i ako ste zakleti kuhinjski "čistunac", rižu nemojte prethodno niti namakati niti prati (ne kupujte rižu sumnjive kvalitete!) kako ne bi izgubila vrijedan vanjski škrob presudan za konzistenciju rižota, a zrna se tijekom kuhanja ne bi međusobno slijepila. 

3. Nepržite rižu prije dolijevanja temeljca

Ne preskačite ni jednu fazu, pa ni ovu, te nakon što luk uvene, dodajte rižu te je uz stalno miješanje kratko pržite ("glazirajte"!) dok i ona ne postane staklasta. Tim ćete postupkom između ostalog spriječili gnjecavost riže i doprinijeti aromatičnosti jela.

shimmer fallback

4. Rižu podlijevate hladnim temeljcem

Za rižoto ne samo da je dovoljno dobar samo najbolji temeljac, već on mora biti i vruć (pustite da lagano vrije u drugoj posudi!) kako podlijevanjem hladnom tekućinom ne bi remetili proces kuhanja uslijed čega bi riža mogla iznutra ostati nekuhana.

5. Sav temeljac dodajete odjednom

Riža ne smije "plivati" u tekućini jer bi mogla izgubiti svoj okus i postati gnjecava, već se za, postepeno ispuštanje škroba njena zrnja moraju dodirivati. Stoga, temeljac ne dolijevajte odjednom, već postepeno i odmjereno, tek toliko da zrnje stalno bude jedva pokriveno.

shimmer fallback

6. Rižoto miješate ili premalo ili previše

Rižoto ne ostavljajte samog na vatri (vrlo brzo može zagorjeti!), ali ga ni ne miješajte bez odmora. Dakle, iako riža mora biti u međusobnoj interakciji, miješanje ne smije biti neprekidno, već povremeno kako se zrna ne bi međusobno sljepila i rižoto pretvorila u puding.

7. Rižoto sklanjate s vatre tek kad je riža kuhana

Kako se riža vrlo lako prekuha, želite li da bude „al dente“ (izvana meka, iznutra čvrsta!), imajte na umu da će se jelo uslijed svoje temperature nastaviti kuhati te ga stoga maknite s vatre par minuta prije nego li je gotovo i pustite da se kuhanje samo dovrši.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.