Moj profil

Bagel - najtrendi pecivo s rupicom

Da nisu sva peciva ista, ponosno nam dokazuje bagel. Ovo okruglo, meko pecivo s rupom trenutno uživa svoju #instafame i uspješno zamjenjuje razna burger i sendvič peciva.

Fotogeničan, prilagodljiv, slaže se sa svima i svime, mekan i ukusan – sve su to odlike peciva koje je cijeli svijet, pa odnedavno i našu regiju, potpuno zaludilo sveopćom bagel-manijom.

Funkcija rupice na pecivu je da tijesto bude   ravnomjerno ispečeno i da se peciva nanižu na štap u transportu.

Bagel vežemo uz Ameriku i  njihove serije i filmove u kojima se on često prikazuje, spominje, konzumira. Uvijek su to neke šarene, vizualno primamljive, pozivajuće kombinacije – baš kako zapadnjačko društvo voli.

No, ovo pecivo nije originalno američko, već su ga tamo donijeli poljski Židovi. Prvi zapis o bagelu datira iz davne 1610. u Krakowu, gdje je često bio pripravljan u židovskim zajednicama.

U čemu je štos?

Bagel se u pravilu priprema s bijelim brašnom, kvascem, vodom i masnoćom. Ručno se oblikuje u kugle veličine dlana, zatim se (prstom) buši rupica u sredini i dodatno rukama formira ovaj poznati oblik.

Čemu rupica, pitate se? Osim što izgleda dražesno, njezina primarna funkcija jest da omogući tijestu da se ravnomjerno ispeče – i bude jednako meko i spužvasto kako na rubovima tako i u sredini. U davnija vremena, rupica je imala praktičnu funkciju jer bi se svi bageli nanizali na štap, poput pereca, i tako olakšali pekarima transport.

Za bagel je još karakteristično da se prije pečenja kratko prokuhaju u kipućoj vodi. U vodu se može dodati malo šećera, meda ili pak sode bikarbone za sjajniju i malo tamniju koricu. Prije pečenja bagel je dobro obilno posipati sjemenkama (sezam, mak, lan), a možete i krupnom morskom soli ako ste svoja peciva zamislili samo u slanim kombinacijama.

Naše vrijedne članice s Coolinarike odavno znaju sve tajne savršenog bagela

Izvrsne sendviče za svoju obitelj napravit ćete uz pomoć ovog  isprobanog i hvaljenog recepta, a kako to rade Ameri i s čime pune svoja peciva pokazala nam je naša tracy.

Bagele možete naći i u integralnoj verziji, a namazati ih možete osim krem sirom, raznim ribljim i mesnim paštetama te mu dodati pregršt lisnatog povrća i rajčicu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.