Moj profil
Bundeve za jelo i dekoraciju
Bundeve za jelo i dekoraciju

Bundeve za jelo i dekoraciju

Na jesen se jednostavno ne možemo zasititi bundeva. Njima ukrašavamo balkone i dvorišta te unosimo dašak jeseni u naše kuhinje i blagavaonice. Od njihova mesa pak spremamo različita jela, guste juhe, variva, kolače, kompote i marmelade.

Na jesen se jednostavno ne možemo zasititi bundeva. Velikim, trbušastim, baroknim ljepoticama ukrašavamo balkone i dvorišta, a onim manjim, maštovitih oblika i boja, unosimo dašak jeseni u naše kuhinje i blagavaonice. Posebno im se radujemo na Halloween. Izrezujemo im oči, nos i usta, njihovu izdubljenu unutrašnjost osvjetljavamo svijećom i pretvaramo ih u zastrašujuće likove. Stavljamo ih u prozore te njima plašimo razdragane prijatelje i djecu na već tradicionalnim, zabavnim okupljanjima za Noć vještica.

Naravno, bundeva se ne možemo zasititi ni na tanjuru. Od njih spravljamo različita ukusna jela, variva, juhe, složence, kompote, ali i marmelade,  džemove i pekmeze.  

Obična uljna bundeva

Obična uljna bundeva iz porodice Cucurbitaceae među najčešćim je jestivim bundevama koje se uzgajaju u našim vrtovima i poljima. Trbušastog je oblika i ima zeleno-maslinastu koru, a uzgaja se uglavnom zbog koštica od kojih se dobiva hranjivo i zdravo bučino ulje. Ukusne i zdrave sušene koštice mogu se grickati ili dodavati različitim salatama. Meso uljnih bundeva, posebno mladih, najčešće se upotrebljava naribano za spravljanje variva, gustih juha te tradicionalnih tikvenjaka, savijača i bučnica.     

Velika njemačka zentner bundeva

Zentner (Cucurbita maxima)  velika je, pomalo spljoštena jestiva bundeva koja ima blijedožutu ili crvenkastu koru te teži od 10 do 30 kg pa sve do 50 kg, a uz posebnu njegu i preko 150 kg. Njeno vrlo ukusno žuto-narančasto meso može se pripremati na različite načine, primjerice kao varivo te kao nadjev za kolače, posebno za savijače i bučnice. Posebno je dobra za kompote ili sirova, pripremljena kao salata ili kao dodatak miješanim salatama.   

Špageti bundeva

Špageti bundeva jestiva je bundeva podrijetlom iz Mongolije. Duguljastog je, ovalnog oblika i ima blijedo-žućkastu koru, teži od 1 do 2 kg, a može narasti i do 2 kg. Njeno je vrlo ukusno i hranjivo meso bogato vitaminima i mineralima, ima specifičnu vlaknastu strukturu koja sliči na špagete. Špageti bundeva se ne guli nego se kuha cijela, ovisno o veličini, otprilike 50 minuta. Može se spremati na razne načine kao slatko jelo ili varivo. Ali, posebno je ukusna ako se njeno meso poput pravih špageta, prelije umakom od rajčica i pospe parmezanom.   

Turkinja

Turkinja je jestiva i vrlo popularna bundeva u našim krajevima. Može težiti i do 5 kg, imati žutu, crvenu ili zelenu koru. Ima umjereno aromatično vrlo čvrsto žuto-narančasto meso pa je idealna za pečenje. Od njena se mesa se kuhaju i variva te krem-juhe. Kako ima i vrlo čvrstu koru, na pola prerezana, izdubljena turkinja može poslužiti i kao vrlo dekorativna posuda za serviranje juhe i variva, ali i ostalih jela.

Hokkaido  bundeva

Hokkaido bundeva jestiva je bundeva podrijetlom iz Japana. Uglavnom je veličine dlana te teži oko 1 kg, a može narasti i do 5 kg. Ima oblik glavice luka te pretežno jarkonarančastu ili crvenu koru. Odlikuju se vrlo aromatičnim, slatkim, ukusnim i zdravim mesom i jedna je od  najboljih i najcjenjeniih jestivih bundeva. Od hokkaido bundeve, čiji okus podsjeća na kesten,  spravljaju se mnoga makrobiotička jela. Dobar okus ima čak i njezina kora koja se narezana na manje komade može dodati i kuhati u juhi.    

Butternut bundeva

Butternut (Cucurbita moschata) jestiva je bundeva kruškolikog oblika, a može narasti do 2 kg. Ima vrlo svijetlu zlatnožutu koru i aromatično slatko, tamnonarančasto meso. Vrlo dugi vijek trajanja osigurava joj jestivost i nakon dvije godine. Butternut je,  kao i ostale muškatne bundeve,  idealna za spremanje pekmeza, marmelada i džemova, ali i krem juha, variva i kolača.  

Patišon bundeva

Bijela patišon bundeva je mala jestiva bundeva težine od 200 do 300 g. Kako ima oblik spljoštenog diska naziva se i "UFO-bundeva". Svojim okusom podsjeća na okus tikvica (zucchini) i krastavca pa se može spravljati i na iste načine. Osim što se može pohati i nadijevati mesom i povrćem, te spremati kao varivo ili nadjev za kolače, mlade patišon bundeve se  kisele i spremaju za zimnicu.


Halloween
bundeva

Halloween bundeva teži između 6 do 12 kg, a može narasti i mnogo veća. Ima narančasto-crvenu koru te ukusno meso koje se koristi za različita jela, variva, juhe i kolače. No, ona je i diljem svijeta popularna i kao dekoracija za Noć vještica i blagdan Sv. Lucije. Bundevu za dekoraciju kupite nekoliko tjedana prije kako bi bila što suša, a time i podatnija za izrezivanje. Gotovu bundevu poprskajte prozirnim lakom ili lakom za kosu kako bi što dulje ostala lijepa, a rubove gornjeg otvora i poklopca te očiju, nosa i usta namažite vazelinom da se ne osuše i ne deformiraju. 

Autori slika unutar teksta: obična uljna bundeva - Wikimedia Commons; špageti bundeva - Chambo25; turkinja - ozziebackpacker; Hokkaido bundeva - marlies; patišon - Coolinarika; ostale - valika.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.