Moj profil

Chowder i chili

New England zemlja je chowdera, blijede juhe od krumpira, brašna, mlijeka i hrskave dimljene slanine kojoj se dodaju meso rakova ili riba ili kukuruz. Redom, clam chowder, fish chowder i corn chowder.

Chowder i povijesno i zemljopisno predstavlja početak. Također i nacionalno jelo New Englanda kako su prvi kolonizatori, što zbog sličnosti, što zbog nostalgije, prozvali nepristupačne obale u okolici današnjeg Bostona. U kolektivnoj je svijesti taj dio Amerike predstavljen bijelo obojanim kućama s plavim prozorskim okvirima, dimom iz dimnjaka, mirisom vlažnog ili izgorenog drva. Naravno, i kriglama piva u tamnim i zagušljivim krčmama gdje ribari-starosjedioci svjetloputa lica, pjegavih ruku i riđe kose pripitomljavaju svoje asocijalne karaktere. Još i danas, kao uhvaćen u fotografiji, taj dio Sjedinjenih Američkih Država melankoničnog izgleda, hladnih večeri, kiša koje traju mjesecima, mirisa mora, magle kroz koju se lijeno provlači škripa ribarskih čamaca, traži - juhu!

New England je zemlja chowdera, blijede juhe od krumpira, brašna, mlijeka i hrskave dimljene slanine kojoj se dodaju meso rakova ili riba ili kukuruz. Radi se o nježnom jelu još nesazrelog okusa, poput neispisanog papira ili matične stanice koja teorijski može postati sve što zaželimo. Redom, clam chowder, fish chowder i corn chowder. Naziv proizlazi iz francuskog naziva "chaudrée" koji obilježava juhu od sitne ribe i češnjaka, obavezno serviranu uz krekere. Originalna mješavina zemlje i mora. Neobična za nas Mediterance koji nepogrešivo i beznadno dijelimo kontinent i obalu. Mi ne poznajemo i ne priznajemo ribu bez maslinovog ulja, češnjaka i peršina. Vrhnje, kukuruz i slanina su pak drugi par rukava. Ali, more New Englanda nije more koje poznajemo, ono je mutno, hladno, valovito, često nedostupno. More Hermana Melvillea i njegovog Moby Dicka, kapetana Ahaba, šutljivog osobenjaka, kitolovaca i velikih riba.

I je juha. Međutim, tu prestaje svaka sličnost s .

S druge strane, chili je sve što chowder nije. Usta puna teksaške prašine, znoja pod kaubojskim šeširima, insekata, žeđi. Zamislite teksaške rančeve, nervozne životinje, engleski sa španjolskim akcentom, tepihe živih boja, puške i pištolje, kaktuse usred pustinje i okrugle busenove suhog grmlja koji nepromijenjeni godinama putuju za vjetrom. Tekilu i papričice. Kuće od gline i rešetke na prozorima. Umjesto jata riba - krda stoke, umjesto udice - laso, umjesto mora - Rio Grande. I chili je juha. Međutim, tu prestaje svaka sličnost s chowderom. Chili con carne gusta je juha, rekli bismo korak od gulaša, spravljena od mesa, luka, graha i papričica, žarkih boja sunca. Pretpostavljam da su za njom ludovali tipovi poput Johna Waynea, Billyja the Kida, Doca Hollidaya, Wyatta Earpa i dalje: pistolerosi, šerifi, kauboji, tragači za zlatom.

Chili con carne nacionalno je jelo savezne države Texas i najpoznatije jelo tzv. tex-mex kuhinje, izraz koji je prvi put upotrijebljen nakon Drugog svjetskog rata, a odnosi se na meksičke specijalitete koje su spremali teksaški kuhari.

Chowder i chili stoje na početku i kraju Sjedinjenih Američkih Država. Prvi je bliži, barem zemljopisno, Europi i mjestima odakle su Lewis i Clark krenuli u osvajanje Novog kontinenta. On je bijeli poput neispisanog lista i jednostavan poput svakog prvog recepta. Chili je skuhan kasnije kad je Amerika već znala da je Amerika, kad su na Zapad stizali samo najveći sretnici ili kriminalci. Chili je povijest ispisana bojama, tanjur s iskustvom, juha za izdržljive tvrdokošce.

Neopterećeni tradicijom neki su novi američki chefovi u "začinskoj groznici" traganja za još nepoznatim mirisima i okusima, nečim što će nas začuditi i probuditi pionirski duh u našim razmaženim nepcima, izmislili novu juhu jednostavno nazvanu "ChowderChili". Gastronomsko ujedinjenje nacije koja obuhvaća gotovoo cijeli kontinent, nacionalna pomirba Crvenih mundira i Texa Villera, mutant koji je dočekao 21. stoljeće kako bi ga zatvorili u limenku, liofilizirali, zbili u kocku i napokon tržišno osvijestili i iskoristili. U Obaminoj eri šarenila, pokušaja brisanja rasnih, socijalnih i vjerskih razlika, pitam se politički potpuno neispravno zašto Chowder nije mogao ostati - chowderom, a Chili - chilijem?


:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.