Moj profil

Chutney - vatromet okusa zarobljen u staklenki

Želite li cijele godine, pa i zimi uživati u okusima ljeta, upoznajte chutney, pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna mala i velika jela.   

Chutney je rođen u Indiji

Doista, u svojoj se domovini Indiji chutney kuha već stoljećima, pa ne samo da svaka pokrajina, već gotovo i svaka obitelj ove mnogoljudne zemlje ima svoj, poseban chutney recept. No, unatoč maštovitim različitostima, chutney se u pravilu sprema od mješavine sezonskog zrelog i sočnog egzotičnog voća i povrća, te aromatičnog začinskog bilja i začina.

Svestrani umak neodoljiv je i uz različita hladna pečenja i uz sve što na stol dolazi spremljeno na roštilju.

Tradicionalno se kuha svakodnevno i poslužuje uz gotovo sve obroke, kako za dodatno oplemenjivanje posluženih jela, tako i za ublažavanje ljutine curryja i drugih ljutih jela indijske kuhinje.

Na sreću svih gurmana, za vrijeme kolonizacije Indije (od polovine 19. do polovine 20. stoljeća!) neobično ukusan chutney, zapravo chatni
(riječ chatni u slobodnom prijevodu znači za prste polizati!) zapeo je za oko i nepce Engleza koji su ga učinili popularnim i u svojoj domovini i u Europi. Štoviše, kako bi bio što trajniji počeli su ga ukuhavati kao marmeladu i spremati u staklenke, pa je izvorno svježe kuhani kremasto-tekući chatni dobio ne samo novu gušću teksturu obogaćenu  komadićima voća i povrća, već i novo englesko ime, chutney.

Chutney je jedan od najmaštovitijih dodataka jelima

Zahvaljujući svojim probranim sastojcima i njihovim kombinacijama, chutney je jedan od najukusnijih, najmaštovitijih i najomiljenijih umaka i dodataka jelima na svijetu.

Doista, tko bi mogao odoljeti raznovrsnim recepturama u kojima dominiraju egzotične i ostale sorte zrelog, sezonskog voća i povrća poput primjerice manga, ananasa, kokosa, banane, limuna, limete, đumbira, zelenih i zrelih rajčica, paprika, te luka. Neodoljivo ukusan chutney se sprema i od jabuka, krušaka, šljiva, dunja i kestena, te bundeva,  slatkog krumpira i cikle.

K tome, chutney svoj okus zahvaljuje i bobičastom voću, poput grožđa i brusnica, ali i sušenom voću, grožđicama, marelicama i primjerice suhim šljivama. Naravno, chutneya ne bi bilo ni bez drugih neizostavnih sastojaka, octa, šećera, meda, vina, soka od limuna, naranče ili limete, te začinskog bilja i začina, čilija,češnjaka, lovora, bosiljka, ružmarina, cimeta, papra, kajena, kumina, kurkume, klinčića, sjemenki senfa i primjerice kardamoma.

Chutney se slaže s brojnim krepkim jelima

Zbog pravog vatrometa okusa zarobljenog u staklenkama, ne samo da gotovo i nema nepca kojem chutney ne paše, već gotovo da i nema malog ili velikog, toplog ili hladnog krepkog jela s kojim se chutney ne slaže. Chutney stoga prija ne samo uz jela tradicionalne indijske i drugih egzotičnih kuhinja, poput primjerice curryja, već i uz bilo koja druga jela od riže, povrća i jaja, te od doista različitog mesa, posebno peradi i divljači, te ribe i morskih plodova.

K tome, chutney je i savršeni namaz za sendviče, toast, pecivo za burgere, crostine i slično, te primjerice dip za krekere i razna druga slana peciva.

Bez chutneya su nezamislive i hladne plate od sireva i suhomesnatih proizvoda (posebno paše finim kobasicama i šunkama!). Naravno, ovaj svestrani umak neodoljiv je i uz različita hladna pečenja te uz sve što na stol dolazi spremljeno na roštilju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.