Moj profil
Cool spas u zadnji čas - klasična zaprška na neklasičan način
Cool spas u zadnji čas - klasična zaprška na neklasičan način

Cool spas u zadnji čas - klasična zaprška na neklasičan način

Zaprška je uvijek  tu kada je potrebno zgusnuti tekuće varivo, juhe ili umak, a osim potrebne gustoće, jela sa zaprškom imaju i karakterističan okus i miris.

Zaprška je naš najbolji prijatelj. Uvijek je tu kada je potrebno zgusnuti tekuće varivo, juhe ili umak, a osim potrebne gustoće, jela sa zaprškom imaju i karakterističan okus i miris.

Klasična zaprška smjesa je koja se dobije prženjem brašna na masti ili ulju. Prženjem brašna uklanja se voda iz škroba te on postaje popržen, odnosno na visokoj se temperaturi razgradi na manje molekule koje su žute do smeđe boje. Kada dođe u dodir s vodom, brašno se veže u kašu i tako zgušnjava jelo. No, sama zaprška može biti teška za probavu.

Ako želite nešto lakšu varijantu, zašto ne iskoristiti sve one sjemenke koje se možda nalaze zaboravljene u zadnjem kutku vaše kuhinje?

Za nešto zdraviju zapršku dodajte nekoliko žlica lanenih sjemenki pred kraj samog kuhanja. Sjemenke lana zgusnut će jelo, a pritom se neće u njemu previše osjetiti. Za razliku od klasične zaprške koja samom jelu daje poseban okus i miris, sjemenke lana neprimjetno će zgusnuti vaše jelo, pa su dobra alternativa onima koji ne konzumiraju brašno ili ne vole okus zaprške.

Druga su opcija svima poznate zobene pahuljice! Tu univerzalnu namirnicu, koju uvijek treba imati u kuhinji, osim za jutarnju kašu, možete iskoristiti za zgušnjavanje variva ili juha. No, oprezno s količinom jer vrlo brzo nabubre!       

Također, u juhu ili varivo pred kraj kuhanja možete dodati i nekoliko žlica chia sjemenki. I s njima morate biti oprezni – najjednostavnije je da ih dodajete malo-pomalo kako ne biste pretjerali i juhu pretvorili u puding!

I to je to! Vaša će hrana biti zasitnija, a vaša probava zahvalnija.:)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.