Moj profil
Cool spas u zadnji čas - Sačuvajte boju povrća za vrijeme kuhanja
Cool spas u zadnji čas - Sačuvajte boju povrća za vrijeme kuhanja

Cool spas u zadnji čas - Sačuvajte boju povrća za vrijeme kuhanja

11.1.2018.coolinarika

Kako bi se sačuvale vrijedne tvari i boja naših namirnica koje nam priroda pruža, važno je znati kako ih pripremiti i kuhati.

Kada govorimo o povrću, njegova svježina i hranjive tvari uvijek su nam na prvome mjestu. No što je s njegovom bojom? Kako bi se sačuvale vrijedne tvari i boja naših namirnica koje nam priroda pruža, važno je znati kako ih pripremiti i kuhati. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći sačuvati optimalnu boju vašeg najdražeg povrća.

Kad ti život da limune… iskoristi ih za kukuruz! Kako bi prilikom kuhanja ostao lijepe žute boje, u vodu u kojoj se kuha kukuruz dodajte jednu žličicu limunova soka minutu prije nego što je kukuruz kuhan.

Zahvaljujući limunskoj kiselini, kukuruz će zadržati prekrasnu žutu boju i biti poslužen svjež na stol.

Dodavanjem kiseline iz limuna, vina ili octa pri kraju kuhanja spriječit ćete i promjenu crvenoplave boje povrća poput crvenog kupusa ili patlidžana.

shimmer fallback

Kad je u pitanju zeleno povrće, volimo da ono ostane zdravog i prirodnog zelenog izgleda. Isušena, bljedunjava boja još će više udaljiti sve one koji bježe od samog pogleda na spomenuto povrće. Kod pripreme zelenih ljepotica kao što je lisnato povrće, brokula ili mahune, preporuča se blanširanje u slanoj vodi. Zakuhajte vodu i posolite je. Sol stvara svojevrsnu barijeru protiv ugljičnog dioksida, što sprječava promjenu boje. Ključala voda pomaže zatvoriti pore na povrću i sprječava istjecanje vitamina i minerala.

Savjet za salatoljupce – ako pripremate salatu, najbolje ju je začiniti octom netom prije serviranja na stol jer će predugo stajanje u octu uzrokovati brz gubitak zelene boje salate.

shimmer fallback

Za povrće narančastog pigmenta poput mrkve preporuča se kuhanje u običnoj vodi. S obzirom na to da narančasti pigment – karotenoid nije topiv u vodi već u mastima, njegovim kuhanjem neće doći do njegova gubitka.

shimmer fallback
shimmer fallback

Držeći se ovih savjeta, vaše će povrće izgledati kao svježe ubrano. Ostaje vam samo posložiti sve razigrane boje na tanjur i uživati. J

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.