Moj profil

Cupcakesi i drugi mini grijehovi

Cupcakesi su slatki, ali mogu biti i slani, s voćem, čokoladom, suhim voćem, sirom. Mogu se prilagodi svakoj vrsti prehrane i ukusima, mogu biti veganski, bezglutenski, bez šećera, mlijeka ili jaja.

Televizijska serija "Sex and The City" učinila je slavnima Magnolijine cupcakese. Prije dva dana uputila sam se na utvrđivanje gradiva. Slastičarnica Magnolia Bakery još uvijek izgleda kao "iz filma", pomalo engleski romantično, sa zidovima od bijelog drveta, suvenirima u ružičastoj boji, imenima kolača koja inspiriraju sentiment i nostalgiju. Jednostavno, ali šik, dobrodušno, ali skupo, poput četiri glavne  junakinje koje su uspjele među mlađom generacijom ispolirati i obnoviti sliku najuzbudljivijeg grada na svijetu koji nikad ne zijeva. U samo nekoliko godina izbrisale su posljednje tragove Tonyja Manera, doručka kod Tiffanija, Kumova, King Konga, Taxi Drivera, Serpica. U svako doba dana i noći, hrpe Carrinih klonova fotografiraju ulice kojima je četvorka hodala natrpana vrećicama, kupuju "njihove" cipele u "njihovim" dućanima, piju "njihove" koktele, posuđuju "njihove" poštapalice i jedu "njihove" cupcakese. U Magnoliji sam po zadatku potamanila Rockette Red Velvet Cupcakes, prekrasne bordo boje, prekriven glazurom od šlaga i krem sira te ukrašen jajolikim i plosnatim komadićem čokolade na kojemu je bila nacrtana Rockettica u kan-kan pozi. Sve ovo, da bih vam objasnila kako je Magnolia nezaobilazno mjesto newyorških tour-operatora i vodiča, a da Magnolia cupcakesi imaju okus koji se od njih i očekuje. Ni manje, ni više nego, slatko i... slatko!!
Dakle, osim neizravnog, televizijskog iskustva, o cupcakesima nisam znala ništa dok nisam stigla u Ameriku. I bez obzira što se i nadalje ne ubrajam u fanove, nisam mogla mimoići jedan od omiljenih američkih slatkiša, odmah nakon mamine pite s jabukama, te sendviča s marmeladom i maslacem od kikirikija (koje uporno uvrštavam u slatkiše, dok me većina i dalje prijekorno gleda i ispravlja da se radi o zdravoj užini).

Osim što izazivaju oduševljenje i zazubice, zaključila sam da cupcakesi imaju i druge uloge. Na primjer, označavaju prelazak iz djetinjstva u pubertet i kasnije odraslu dob. Djetinjstvu je primjereno najprije polizati svu kremu i preljev, a nakon toga zagristi, odrasla ili zrela dob traži da se cupcakesu priđe ozbiljno ga grizući u visinu, dakle u kremu i biskvit istovremeno. To se zapravo tako i radi, barem dok vas netko gleda. A, kod kuće, nasamo, je druga priča?!

se mogu ukrasiti kako bi se jeli za rođendane i Valentinovo, i Uskrs, Novu godinu i Majčin dan...

Svaka definicija cupcakesa primjenjuje podjelu na tijelo, sadržaj, bit tj. razne vrste biskvita ispečenih u kalupima za muffine i nakit, estetiku ili fru-fru, točnije kremu i/ili preljev na vrhu. Ništa specijalno, zaključit će većina. Pa što onda cupcakese čini tako neodoljivim?

Cupcakesi su slatki, ali mogu biti i slani, s voćem, čokoladom, suhim voćem, sirom. Mogu se prilagodi svakoj vrsti prehrane i ukusima, mogu biti veganski, bezglutenski, bez šećera, mlijeka ili jaja. Cupcakesi se mogu ukrasiti kako bi se jeli za rođendane i Valentinovo, Halloween i Uskrs, Novu godinu i Majčin dan. Jer glavna karakteristika cupcakesa je ukrašavanje, a marcipan i jestive umjetne boje ovdje nalaze svoj raj i razlog postojanja. Poput muffina uglavnom su srednje veličine iz kalupa s 12 čašica, ali mogu biti i mini (kalup s 24) ili maksi (kalup sa 6 čašica).

Osnovni biskviti za cupcakese su sljedeći:

 • Bijeli biskvit od bjelanjaka, maslaca, brašna, mlijeka.
 • Žuti biskvit poput bijelog, osim što koristi čitava jaja.
 • Čokoladni biskvit poput žutog uz dodatak kakaa.
 • Mokri biskvit s većom količinom maslaca i jaja.
 • Biskvit s mrkvom je žuti biskvit uz dodatak mrkve, suhih grožđica i začina.
 • Brownie biskvit je biskvit s više maslaca, smeđim šećerom, čokoladom i orasima.

Osnovne glazure za cupcakese su:

 • Klasična šećerna glazura sastavljena od maslaca, šećera u prahu, mlijeka i vanilije.
 • Čokoladna šećerna glazura poput klasične uz dodatak tamne čokolade.
 • Ganache glazura sastavljena od slatkog vrhnja i tamne čokolade, koja se može koristiti poput glazure ili za dekoraciju nakon što je ostavimo neko vrijeme u hladnjaku.
 • Glazura od krem sira poput klasične glazure, osim što se dio maslaca zamijeni krem sirom.
 • Šlag glazura
 • Glazura od bjelanjka može biti sa ili bez masnoća (maslaca).

Osnovnim biskvitima i glazurama mogu se dodati najrazličitiji sastojci za promjenu ukusa i/ili izgleda, poput raznog povrća, voća, orašastog voća, kokosa.
U Sjedinjenim Državama cupcakesi su toliko omiljeni da su zaslužili svoj praznik. Svakog 18. listopada slavi se Dan čokoladnih cupcakesa. Ne zna se točno povijest tog slatkog praznika. Na taj dan, chefovi se potrude izdati novi recept, a slastičarnice vrlo često dijele besplatne cupcakese. Osim toga, uvijek se nađe netko tko skupi hrabrosti i pokuša ispeći svoje prve slatke košarice.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.