Moj profil
Egzotični začini
Egzotični začini

Egzotični začini

Smatra se kako ljuta hrana može pomoći ubrzati metabolizam te time i pomoći prilikom mršavljenja, a i smanjiti začepljenost dišnog sustava. 

Začini i začinsko bilje poznati su unatrag tisućama godina, čak i prije prvih dokumentiranih zapisa njihove upotrebe u kulinarskim i medicinskim svrhama. Svakako je važno da se prvenstveno razlikuju začini od začinskog bilja budući da se često miješaju. 

Začinsko bilje podrazumijeva sušeno plodno tijelo biljke koje može činiti i plod i sjemenka. S druge strane začin može činiti korijen biljke poput primjerice đumbira ili pak kora biljke kao što je to slučaj kod cimeta.

Iako na našem području raste veliki broj biljaka od kojih se rade začini i upotrebljavaju u svakodnevnoj prehrani, ipak su danas najveći proizvođači začina daleke zemlje poput onih na Azijskom kontinentu, Indija, ali i Meksiko i srednjoameričke zemlje.

Smatra se kako ljuta hrana ubrzava metabolizam te time i pomoći prilikom mršavljenja.Razlog tome je i sve veća povezanost svih dijelova svijeta u modernom dobu te napredovanja u trgovini i transportu.

Začini puno toga mogu reći o kulturi nacije te njihovoj kuhinji pa su tako oni meksički i srednjoamerički poznati po ljutini i jačini arome i okusa dok su indijski začini poznati po slatko-gorko-trpkim neobičnim kombinacijama izuzetnog intenziteta okusa.

Indijski začini

Indijski začini (muškatni oraščić, kurkuma, curry, šafran) koriste se u najrazličitijim oblicima – cijeli, sjeckani i mljeveni, a nepisano je pravilo da se oni s najintenzivnijim okusom dodaju na početku kuhanja dok oni laganiji idu na kraju.

Iako često govorimo o indijskim začinima i kuhinji, zapravo sve zemlje jugoistočne Azije imaju sličnu prehranu te upotrebu začina (npr. Tajland, Vijetnam).

Meksički začini

Vjerojatno najpoznatiji „kulinarski meksikanci“ su čili i kajenski papar budući da je meksička kuhinja poznata po ljutini. Dodaju se u jela na samom početku kako bi okus prožeo cijelo jelo, ali svakako treba voditi računa o količini te da se ova dva kralja meksičke kuhinje ne zamijene (kajenski papar je 8 puta ljući!).

Azijski začini

Poznata kao jedna od najzdravijih kuhinja svijeta, nije ni čudno što obiluje raznim začinima od kojih su mnogi od njih nama egzotični. Možda i najpoznatiji i najčešće korišten začin azijske kuhinje je korijander i to posebice sjemenke korijandra koje azijskim jelima daju prepoznatljivu gorkastu aromu. Također važan pripadnik začina azijske kuhinje je i đumbir koji se dodaje gotovo svakom jelu uz naravno pomno doziranje zbog svog intenziteta.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.