Moj profil

Ekstrakti za boju, miris i okus

Umjetni okusi i mirisi, tzv. arome iz bočice, idu usporedo s bojama, mada su nastali puno ranije. Arome su jeftinije i jednostavnije za upotrebu.

Otkriće su bili "red velvet cupcakes"! Ako još niste upoznali taj kolač, biskvit je crvene baršunaste boje, kao što samo ime kaže. Ja bih prevela sa "cikla crveno", mada povrće nisu vidjeli ni na slici. I priznajem, bilo bi mi puno draže da se stvarno radi o staroj, dobroj cikli! Ovako "red velvet cupcakes" nije drugo do obični (često preslatki) biskvit kojem je dodana umjetna crvena boja.

Ekstrakt gorkog badema  koristi se u pripremi talijanskih keksa "".

Na haljini bi izgledala savršeno, kao i na usnicama, u biskvitu malo manje. Još uvijek nisam uspjela shvatiti zašto se taj bezukusni kolač toliko sviđa Amerikancima? Zar je boja dovoljna? Ako sudim po sebi nije, ali naravno to ne mora vrijediti za sve. Iako, ruku na srce, u "red velvetu" ona je dovedena do savršenstva, jer biskvit osim uvijek isto žive i ravnomjerne crvene boje, posjeduje onu obećavajuću baršunastu notu. Čuda kemije!      

Drugi slučaj je zelena tjestenina. I unaprijed se ispričavam svima koji je jedu kao opravdanje da jedu povrće. Najčešće se radi u umjetnoj zelenoj boji, a rjeđe (i skuplje) o špinatu. Što reći o crnoj tjestenini dobivenoj koristeći sipino crnilo? Kako bi shvatili da li se stvarno radi o "pravom" crnilu, dovoljno je da zamislimo koliko se dnevno proda crne tjestenine na svijetu. Dakle, ako na svakih pola kilograma tjestenine treba dodati 5 g sipinog crnila (jedne veće sipe), jasno je koliko bi nam sipa trebalo za podmirivanje svjetske potražnje za crnom tjesteninom.

Kada pak govorimo o prehrambenim bojama koje se koriste u domaćinstvima, prvenstveno govorimo o bojama za kolače i torte. Trend je toliko uzeo maha da se na internetu mogu pronaći svakojake umjetničke palete, sprejevi, boje u krutom obliku, tekućem i onom između, tipa paste za zube ili paštete. Ni približno ono što smo bili navikli viđati u djetinjstvu - srebrne kuglice i čokoladni "crvići". Činjenice koje su ukrašavanje torti dovele u obiteljske kuhinje i približile neprofesionalcima. Što je dalje omogućilo mnogima da izraze svoje umjetničke sklonosti, a nekima i da zaokruže kućni budžet.

Ekstrakt kave je odlična zamjena za kavu u tiramisuu.

Umjetni okusi i mirisi, tzv. arome iz bočice, idu usporedo s bojama, mada su nastali puno ranije. Arome su jeftinije i jednostavnije za upotrebu. Kad trebate naribati koricu agruma, istrugati mahunu vanilije, ocijediti sok od cikle, lakše je otvoriti bočicu i izbrojati nekoliko kapi. Osim toga, arome u bočicama ponekad su i najbolje ili jedino rješenje. Na primjer, ekstrakt kave je odlična zamjena za kavu u tiramisuu, kao i ekstrakt ruma u natapanju biskvita, kada ih pripremamo djeci ili osobama koje izbjegavaju kofein i alkohol.

Ekstrakt gorkog badema je jedini siguran za upotrebu, jer su gorki bademi otrovni. Koristi se u pripremi talijanskih keksa "amaretti" te za mlijeko, sirup i liker od badema.

Ekstrakt vanilije jedan je od prvih sintetički proizvedenih. Već 1874. njemački kemičar Willhelm Haarmann uspio je doći do arome vanilije koristeći smolu jedne vrste hrasta. Bio je to početak njezinog širokog korištenja, jer su prirodno proizvedene arome iz mahuna bile i ostale vrlo skupe.

Međutim, postoji novija grupa aroma iz bočica koje me iskreno plaše i ne pada mi napamet da ih koristim. Možda se moj strah može usporediti s domorodačkim amazonskim plemenima koja su se bojala ogledala ili fotoaparata, i mnogi znanstveno osvješteniji i obrazovaniji će se nasmijati i odmahnuti rukom, ali ja ću ih i dalje zaobilaziti u velikom luku. Kako bih ih razlikovala od onih tradicionalnih, nazvala sam ih "složenim aromama". Radi se o kapljicama koje ne zamjenjuju jedan okus koji se inače dobiva iz jedne biljke, sjemenke, ploda, već reproducira okus složen iz više jednostavnih okusa, na primjer, aroma mascarponea ili tiramisua, pite od limuna ili bundeve. Brrrrr!!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.