Moj profil
Engleska kuhinja: ponosne pite
Engleska kuhinja: ponosne pite

Engleska kuhinja: ponosne pite

Slane pite, tijesta različitih oblika punjena mesom, ribom i povrćem, s pravom predstavljaju ponos engleske kuhinje.

Nadjev bitniji od tijesta?

U početku, a čini se da se radi o izumu starih Rimljana, oblici od tijesta služili su samo kao ambalaža ili „kovčežići“ u kojima se kuhalo punjenje. U tim starodrevnim glinenim loncima, pekama, zamecima modernih ekspres-lonaca, okusi su ostajali zarobljeni i fino prožeti. Naime, jeo se samo nadjev, dok se tijesto bacalo ili davalo sirotinji.

Nama se engleske pite čini pravim malim umjetničkim djelima, podijeljene po oblicima, ukrašene listovima, slovima, vjenčićima od tijesta.

Danas je, međutim, tijesto stavljeno na razinu nadjeva. Ono može biti prhko, lisnato ili vučeno, a kod nekih se pita kao „poklopac“ koristi pire od krumpira.

Važno je da se nadjev kuha prije stavljanja u tijesto jer je njegovo vrijeme pripreme puno duže od jednostavnog pečenja tijesta.

Cottage i Sheperd's pie: ponos Iraca i Engleza

Za neke od engleskih pita zasigurno ste čuli.

I Cottage i Sheperd's pie pokrivene su krumpirom. Prva se priprema isključivo od govedine, a druga, kako samo ime kaže (pastirska pita), od janjetine. Prvu prisvajaju Englezi, a drugom se hvale Irci. Obje, osim mesa u nadjevu, imaju korjenasto povrće i grašak. U istu grupu spada i Cumberland pie, koja dodatno na vrhu ima krušne mrvice i sir. Važno je još jednom napomenuti da se nadjev mora skuhati prije nego što se pokrije ili ulije u „kovčežić“.

Kidney pie, kako samo ime kaže, koristi teleće bubrege koji se kuhaju s povrćem i začinima te zatvaraju u prhko tijesto. Uglavnom se poslužuje s kuhanim povrćem, poput krumpira ili mrkve.

Steak and Ale pie je „kovčežić“ od prhkog ili lisnatog (može i zamrznutog) tijesta u kojem se nalazi goveđe meso i korjenasto povrće, koje se prije zatvaranja dugo kuha podlijevajući ga tamnim pivom.

Još jedna poznata britanska slana pita je ona od piletine i luka, točnije poriluka, kao i piletine i gljiva. Pomalo suha piletina, u ovom slučaju, traži nešto vlažniji umak koji se često priprema od bijelog vina, slatkog vina Madera, pa sve do slatkog ili kiselog vrhnja, a katkad i svih tih sastojaka zajedno.

Pork pie ili pita koja se priprema od svinjskog mesa malo je drukčija od ostalih jer se kod nje koristi i želatina koja nastaje kuhanjem određenih dijelova životinje (ili jednostavno želatina iz vrećice). Njezina je unutrašnjost tvrđa i reže se na kriške.

Engleska pita – tradicija, umjetničko djelo i kult

Danas postoje i brojne vegetarijanske verzije engleske slane pite u koje se, osim raznog povrća, dodaju gljive, razne mahunarke, kestenje.

Nama se engleske pite čini pravim malim umjetničkim djelima, podijeljene po oblicima, ukrašene listovima, slovima, vjenčićima od tijesta. Englezi ih vezuju za svoje praznike i čini se da one za njih predstavljaju puno više od složenog i vrlo ukusnog jela. One su dijelom njihove katkad ekstravagantne povijesti, književnosti, tradicije.

U zadnjoj epizodi šeste sezone Igre prijestolja neuništiva Arya Stark osvećuje se Walderu Freyu, ubojici njezine majke i brata, posluživši mu englesku mesnu pitu u kojoj je skuhala njegovu djecu.

Grozno, reći ćete, danas samo nasilje ima uspjeha kod publike! Djelomično ste u pravu, dodala bih jedino da se ne radi samo o današnjim ukusima. U Shakespeareovoj prvoj tragediji „Tit Andronik“, nastaloj krajem 16. stoljeća, ista je sudbina zadesila kraljicu Tamoru, kojoj je bila poslužena slična pita!

Pročitala sam da je u 16. stoljeću bio običaj pripremiti pitu, pažljivo odrezati gornji sloj tijesta i unutra staviti živu životinju. Nakon što bi se pita stavila na stol i zarezao prvi dio tijesta, iz nje bi izletjela ptičica, ili više njih, iskočila vjeverica ili žaba. Čini se da je bilo i onih koji bi u njih ugurali i žive lisice!?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.