Moj profil

Frappe i smoothie idu u Hollywood

Čemu panika? Ako i ne znamo kako razlikovati smoothie od frappea, najvažnije je da su to ukusni napici. Jedan američki rječnik kaže da je smoothie hladni napitak od voća, voćnog soka i katkad leda, napravljen u blenderu.

Istina je da su napici od voća, leda, sladoleda, mlijeka i jogurta pomiješanih u raznim kombinacijama poznati stotinama godina.

Smoothie, tvrde, ima svoje korijene na Mediteranu i Bliskom Istoku, gdje postoje napici od jogurta, meda i voća. Ali kalifornijski smoothie imao je namjeru biti napitak za vegane ili sve one kojima briga za zdravlje ne dozvoljava ni mlijeko ni mliječne proizvode. Prvi je smoothie ovisio o banani, koja mu je davala gustoću, a različito voće davalo je boju i okus.

Drugi autori tvrde da je smoothie nastao od frappea. Da zbrka bude veća, Bartlett u "The Cook's Dictionary and Culinary Reference" razlikuje frappe bez akcenta na "e" i frappé. Dalje tvrdi da je smoothie od frappea uzeo voće i sok, a od frappéa mliječni dio (sladoled, jogurt). Nevjerojatno koliko problema oko napitaka koji su izmišljeni tako nedavno! Kako je tek onima koji se bave, naprimjer, nastankom prežgane juhe?

Neki pak tvrde da je taj napitak nastao 50-ih godina 20. stoljeća, kad su se u Kaliforniji pojavili prvi dućani zdrave hrane. Kako je trend zdrave hrane sve više i više rastao, tako su se i prvi lanci barova sa sokovima prilagođavali i nudili razne napitke na bazi voća, mlijeka i jogurta. Trendovi zdravlja brzo se mijenjaju. Ono što je još jučer bilo zdravo, danas to više nije.

Gdje je istina?

Istina je, naravno, opet negdje daleko, u sredini. Istina je da su napici od voća, leda, sladoleda, mlijeka i jogurta pomiješanih u raznim kombinacijama poznati stotinama godina. Za smoothie se svi slažu da je izmišljotina 20. stoljeća. Ali nitko nije zaštitio ni ime ni proizvod. Može se reći da ne postoji ni originalni recept. Na mnogim stranama smoothie se reklamira kao zdrava hrana. Da, može biti. Ako su sastojci od kojih je napravljen - zdravi. Neki smoothie eksperti tvrde da je baza za svaki smoothie mlijeko. A koliko je tek onih koji tvrde da mlijeko nije zdravo?

Vrijeme je da odustanem od svih tih zdravih i "bolesno zdravih" eksperata i vratim se u djetinjstvo, u kojem je svinjska mast namazana na kruhu bila zdrava hrana.

Nikad neću zaboraviti prvi susret s frappeom. Kao klinci, vraćamo se s nedjeljne matineje Muzičke omladine. Po peti put uživali smo u ''Prodanoj nevjesti'', pjevali završnu pjesmu i tu i tamo gađali izvođače malim bijelim mentol bombonima. Odličan je tada bio HNK. Dolje u caffeu bilo je savršenih sendviča sa šunkom, krastavcima i majonezom na vrhu, što mi je bilo krajnje neobično. Nakon što se u ''Prodanoj nevjesti'' sve sretno završilo, jedan nas je prijatelj odveo na neko potpuno novo piće koje se zove frappe.

U ''Splendidu'', na Zrinjevcu, odmah nasuprot ulazu stajala su dva velika miksera i dvije velike tete. Kažeš "frape" i teta žurno u mikser ubaci oguljenu bananu i čašu hladnog mlijeka. U tren oka nastaje smjesa prefinog gustog pića. Osjećaj je bio neponovljiv, a još je ljepše bilo što sam sve to mogao jednostavno i s istim uspjehom ponoviti doma.

Danas nema ni ''Splendida'' ni frappea, nema ni Vesne Parun, koja je godinama u separeu ispunjavala loto. Sada je na tom mjestu "Lenuci", ali bez obzira na promjenu imena, i danas kad ulazim osjetim u ustima okus banane i hladnog mlijeka. Frappe ili smoothie?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.