Moj profil

Hladne juhe za vruće dane

Svojim omiljenim ljetnim "hladilicama" za preživljavanje na plus 30 u hladu, sladoledu i koktelima, dodajte i gazpacho juhe, hladne, ukusne i osvježavajuće juhe od povrća i voća.

Da, juha, no bez panike! Iako nitko ni ljeti nema ništa protiv svima omiljenih juhica, ovaj put isključivo mislimo na one hladne koje će podjednako goditi i našem nepcu i našem vrućinom izmučenom organizmu.

Gazpacho, preteča i sinonim za hladne juhe

Ljeti su hladne juhe već vjekovima posebno omiljene na tanjurima diljem Mediterana, u Italiji, Grčkoj i primjerice Španjolskoj, čiji je specijalitet gazpacho, hladna, nekuhana juha od povrća koja je postala poznata i prihvaćena u cijelom svijetu.

je hladna španjolska juha, a bila je juha siromaha i prvotno se pripremala samo od starog kruha, češnjaka i maslinova ulja.

Štoviše, gazpacho, posebno onaj iz španjolske pokrajine Andaluzije koji svoje korijene ima u juhi od starog kruha i češnjaka koju su pripremali Maori, nije samo preteča već je njegov naziv postao i sinonim za sve ostale hladne juhe.

A one nam, na sreću naših nepca, dolaze u brojnim ukusnim i osvježavajućim varijacijama, nekuhanim ili kuhanim pa potom ohlađenim, od različitog voća, ali i povrća i s različitim dodacima koji ih čine tako posebnim i omiljenim, i to ne samo za ljetnih vrućina.

Izvorno, gazpacho, najpoznatija hladna španjolska juha, bila je juha siromaha i prvotno se pripremala samo od starog kruha, češnjaka i maslinova ulja, a nakon otkrića Amerike, i pasiranih rajčica.

Gazpacho se priprema i od voća

S vremenom se rajčicama i drugim osnovnim sastojcima počelo dodavati i drugo povrće, luk, krastavci i paprika, koje je izvorni gazpacho učinilo još ukusnijim i, naravno, omiljenijim.

Stoga je gazpacho od klasičnih sastojaka, krastavaca, paprike i starog kruha te, ovisno o ukusu, s više ili manje rajčica, savršeno ljetno jelo koje zaslužuje da njime i sami obogatimo svoj ljetni jelovnik.

Uz klasike, koji su više ili manje na tragu izvornog španjolskoj gazpacha, postoje i druge različite, ali uvijek jako ukusne i osvježavajuće verzije, pa vrijedi kušati i zeleni gazpacho koji svoju boju i okus duguje avokadu ili pak još zelenijoj ekipi, avokadu, brokuli i špinatu koji, uz osvježavajući, ima i snažan detoksicirajući učinak.

Naravno, gazpacho se ne priprema samo od povrća već i od voća, najčešće od lubenica i jagoda koje se tako dobro slažu s povrtnim sastojcima. Naši su povrtno-voćni aduti crveni, jako osvježavajući, ali i jako zdravi gazpacho s lubenicom, jagodama te s lubenicom, jagodama i feta sirom koji svi redom imaju šanse ponijeti titulu naše omiljene ljetne hladne juhe.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.