Moj profil
Hladno i toplo u perzijskoj kuhinji
Hladno i toplo u perzijskoj kuhinji

Hladno i toplo u perzijskoj kuhinji

U svakom obroku treba pronaći ravnotežu između toplog i hladnog, tako se meso uvijek jede uz povrće i rižu, a riba se često "zagrije" začinima.

“Ne, hvala, hladna sam osoba i moram biti pažljiva s voćem”, odgovara mi Zahra, dok nas nude lubenicom i dinjom. Dok je zbunjeno gledam, ona mi objašnjava: “hladne osobe trebaju jesti toplu hranu, kako ih ne bi bolio trbuh.”

I mene zna često boljeti trbuh. I nakon godina pretraga i lijekova, pitam se, trebam li jednostavno ograničiti tamanjenje grožđa i bresaka?

Dihotomija hladno/toplo odnosi se na kalorijsku vrijednost i na način koji utječe na kiselost u tijelu.

Nakon susreta sa Zahrom, nisam mogla odoljeti da svakog Iranca, s kojim sam izmijenila više od dvije rečenice, pitam je li hladan ili topao.
Perzijska verzija kineskog yina i yanga, kiselog i lužnatog, me jako zainteresirala. Ispalo je da gotovo svaka osoba zna kojoj grupi pripada i što treba jesti.

Dihotomija hladno/toplo, kojoj početke nalazimo u zoroastrijskoj religiji, ne odnosi se na temperature hrane, već djelomično na kalorijsku vrijednost, djelomično na način koji utječe na kiselost u tijelu.

Ravnoteža je krajnji cilj prehrane ili kako makrobiotičari, s punim pravom, vole reći “hrana je lijek”. Ako osoba jede previše tople hrane rezultat će biti nesanica, povećanje krvnog tlaka i, vjerovali ili ne, prištići (oh, je li mama imala pravo kada je znala reći da svaka kockica čokolade ostane na čelu u obliku prištića!?). Previše hladne hrane osim bolova u trbuhu, donosi pospanost, bljedoću i opću slabost.

Da se razumijemo, ne znam je li ova zanimljiva gastronomska filozofija medicinska dokazana ili je isključivo rezultat narodnog iskustva.

Klasifikacija toplih i hladnih jela varira na temelju tradicije i teritorijalnih karakteristika, ali topla su uglavnom jela životinjskog porijekla, brašno, šećer, suho voće, začini, a hladna, riba, jogurt, riža, svježe povrće.

Kako ne postoje savršeno uravnoteženi sastojci, kuhanje je umjetnost njihovog kombiniranja. Topli sastojak je moguće uravnotežiti na dva načina, dodatkom hladnog sastojka ili postupkom prerade, uglavnom toplinske, ali i kiseljenjem ili soljenjem. Ovo učenje je utjecalo i na način na koji Iranci pripremaju hranu, odredilo je kombinacije i gastronomske izbore, ukuse, pa sve do načina života.

U svakom obroku treba pronaći ravnotežu između toplog i hladnog, tako se meso uvijek jede uz povrće i rižu, a riba se često "zagrije" začinima. Rižu jedemo začinjenu toplim šafranom, džumbirom, cimetom, koprom, mentom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.