Moj profil

Imate li možda kakav recept za kruh ispod peke?

11.7.2007.dperman

Pitanje

Molila bih g. Permana da mi pomogne pri jednom receptu. Radi se o kruhu ispod peke. U receptu piše 1,5 kg OŠTROG brašna i kvasac. Meni je to nespojivo: u oštro brašno uvijek stavljam prašak za pecivo, a glatko – kvasac. Rado bih isprobala recept, ali se bojim da neće ispasti dobro. Osim toga u taj kruh idu i žutanjci! Imate li možda kakav recept za početnicu u pripremanju kruha ispod peke?

Odgovor

Kod pripreme kruha potrebno je jako brašno koje će ubrzo nakon što se zamijesi postati glatko tijesto koje u kvašenju i termičkoj obradi treba porasti oko tri puta. Samo oštro brašno ne može vam dati takve rezultate pa njega možete dodati tijestu u manjoj količini, najviše jednu četvrtinu.
Za kruh ispod peke može vam poslužiti svaka receptura za kruh koja odgovara i modernoj pećnici, no važno je da kruh ostane žilav i da nema previše tekućine u tijestu kako se ne bi previše raširio, već rastao u visinu.
Kvasac se može upotrebljavati suhi i svježi, a 15 g suhog kvasca odgovara količini od 30 g svježeg kvasca.
Inače brašno za kruh možete koristiti i od nekih drugih žitarica kao što su raž, kukuruz i dr. i miješati u raznim omjerima s bijelim glatkim brašnom.
Za bijeli mliječni kruh uzmite 500 g glatkog brašna, 15 g svježeg kvasca, 300 ml mlijeka, 1 čajnu žličicu šećera, 30 g maslaca, 1 jaje i soli. Mlijeko možete zamijeniti vodom, a maslac maslinovim ili nekim drugim sjemenskim uljem.
Kruh ispod peke kakvog su pekle naše bake je najbolji, a sastojao se od brašna, kvasca, soli i vode.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.