Moj profil

Kajenski papar

Kod upotrebe kajenskog papara vrijedi pravilo „manje je više“ jer zaista može jako zaljutiti jelo. Uvijek ga kasnije možemo još dodati ali ne možemo oduzeti.  

O začinu

Kajenski papar (Capsicum annuum) ima isti latinski naziv kao i čili s obzirom da je on zapravo blaža verzija čili papričice te njezina preteča. U isti rod i vrstu pripadaju i paprike, jalapeno papričice te brojne slične ljutkaste vrste.

Kajenski papar može smanjiti osjećaj gladi te sniziti krvni tlak. 

Kajenski papar kao začin odnosno prah dobiva se sušenjem i mljevenjem svježe paprike, a vrlo često može biti i kombinacija više vrsta ljutkastih paprika te može sadržavati i sjemenke paprike, ali i ne mora.

Uporaba u kulinarstvu

Kajenski papar najčešće se upotrebljava u obliku sušenog praha, iako ga u kulinarstvu možemo koristiti i kao svježi, sušeni ne-mljeveni ili čak u obliku ulja. Najčešće se upotrebljava u internacionalnim kuhinjama poput meksičkih i istočnjačkih jela, ali i u našim tradicionalnim poput odrezaka od mesa ili najobičnije kajgane. Obzirom da može biti različite ljutine te da ne podnose svi jednako ljuta jela, najbolje ga je započeti koristiti u kulinarstvu na vrhu čajne žličice pa onda pojačavati količinu obzirom na željenu ljutinu. 

Vrste jela

Kajenski papar – prah

Prilikom pripreme juha za pojačanu ljutinu, kajenski papar se dodaje na samom kraju prije završnog prokuhavanja kako bi se ispoljila njegova ljutina i dao završni "touch" jelu.

Juha od rikule

Ukoliko želite pripremiti ljutkasti umak uz glavno jelo, kajenski papar je idealan začin za to pri čemu se zamiješa istovremeno sa svim ostalim sastojcima kako bi se zajedno stopili u finalan proizvod.

Spicy som iliti ljuti som

Kod korištenja kajenskog papra prilikom pripreme mesnih jela, idealno ga je koristiti u marinadi na način da se pomiješa istovremeno sa svim ostalim sastojcima marinade te prelije preko mesa prije termičke obrade.

Slatko-ljuta piletina

Za pripremu variva, kajenski papar se dodaje skupa s ostalim začinima prilikom pripreme temeljca koji će se kasnije koristiti za varivo.

Gravče na tavče


Za više inspiracije pogledajte  www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.