Moj profil

Kako pripremiti i sačuvati crne i zelene masline u teglama?

Pitanje

U dvorištu imam drvo masline i svake godine puštam da plodovi propadnu. No, ove godine odlučio sam da sam nešto učinim s tim maslinama. Htio bih saznati kako pripremiti i sačuvati crne i zelene masline u teglama.

Odgovor

Za pripremu mariniranih maslina odaberite zrele masline. Stavite ih u dublju porculansku, staklenu ili zemljanu posudu. Pripremite otopinu od 1 l vode i 4 žličice soli kojom ćete preliti masline. Naravno, količinu tekućine prilagodite količini maslina.
Nakon toga, bitno je na masline staviti teret kako bi sve bile ispod tekućine (tome mogu poslužiti i plastične vrećice napunjene vodom). Tako složene masline neka Vam stoje na hladnom mjestu oko 3 tjedna s time da jednom tjedno mijenjate tekućinu. Nakon 3 tjedna probajte gorčinu maslina. Ukoliko je ona mala, možete ih izvaditi i isprati, a ako je velika onda ih ostavite u tekućini još 1 tjedan.

Zatim ih možete staviti u staklenke i preliti marinadom, koju ćete pripremiti od vode, soli i bijelog vinskog octa. Omjeri su približno: 300-400 ml octa i 500 ml vode s jednom žličicom soli. Kada prelijete masline ovom tekućinom, na vrh se ulije maslinovo ulje prije nego zatvorite staklenke.
Čuvajte ih na hladnom mjestu ili u hladnjaku. Prije konzumacije pustite ih oko mjesec dana da odstoje. Napominjem da je ovo samo jedan od načina konzerviranja maslina, a naveo sam ga radi njegove jednostavnosti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.