Moj profil
Kako pripremiti i sačuvati hranu za piknik?
Kako pripremiti i sačuvati hranu za piknik?

Kako pripremiti i sačuvati hranu za piknik?

3.5.2016.DoraBabic

Za smanjenje kontaminacije, ohlađenu hranu je potrebno čuvati u hladnjaku do netom prije konzumacije, a ukoliko je stajala na visokoj vanjskoj temperaturi dulje od sat vremena, ne smije se konzumirati. 

Dolaskom proljeća i lijepog vremena, sve češće imamo priliku otići u prirodu na izlet koji ujedno znači i konzumiranje hrane i pića na otvorenom. Kako smo na otvorenom ograničeni prostorom pripreme, osim klasičnog roštilja, ostatak hrane je potrebno pripremiti kući i transportirati do mjesta konzumacije, a pritom sačuvati njezina hranjiva svojstva, higijensku sigurnost i okus.

Prvo pravilo kod konzumacije hrane na otvorenom je da hladnu hranu treba zadržati hladnom, a toplu toplom.

To vrlo često znači da ćemo za ručak na otvorenom kući pripremiti hranu koja se može konzumirati hladna te je u hladnjaku pripremljenu ponijeti na odredište.

Slani recepti za piknik

Tortilje sa žara s piletinom i povrćem

shimmer fallbackBakterije se najbrže na hrani razmnožavaju na ambijentalnoj temperaturi pa je stoga hranu na otvorenom potrebno čuvati u hladnjaku sve do same konzumacije kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije hrane.

Ukoliko se hrana planira i pripremati na otvorenom, posebice meso ili perad, onda ju je sirovu potrebno što detaljnije pripremiti za termičku obradu kod kuće te prilikom zamrzavanja/hlađenja tijekom transporta odvojiti posebnim vrećicama i odjeljcima kako kod mogućeg odmrzavanja ne bi došlo do miješanja sokova različite hrane (npr. meso, perad, morski plodovi).

Male pite s voćem

shimmer fallback

Kako skoro niti jedan obrok ne može proći bez deserta, tako i piknik na otvorenom zaslužuje zasladiti se na kraju. Pritom treba izbjegavati kremaste kolače, torte i slastice budući da se lako kvare pri visokim temperaturama, a i prilično se teško transportiraju i čuvaju za konzumaciju na otvorenom. Umjesto toga treba odabirati voće ili deserte od lisnatog i/ili prhkog tjesta.

Deserti idealni za piknik

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.