Moj profil

Karnevalski zalogaji u svijetu

U svakom kutku zemlje rado se obilježava karnevalsko doba i gotovo svaka zemlja ima svoje karnevalsko jelo.

Iako najrasprostranjenija, krafnica vulgaris nije jedino što u ovo doba godine možete pronaći na uličnim štandovima svijeta. Jela su šarena i luckasta baš kao i kostimi, a zajedničko im je i to što su slasna, masna i zasitna.

Amerika

Amerika, zemlja obećana, objeručke prihvaća karnevalsko ludilo, i trudi se smisliti što neobičniju kombinaciju, ne samo kostima, već i hrane.

Europa za fašnik priprema razne krafnice, buhtlice i kroštule.

U karnevalsko doba ulični štandovi nude razne duboko pržene delicije; prženo povrće, pržene komade slanine, zatim klasiku poput corndoga te burgere s ukiseljenim kaktusom (ukiseljeni kaktus zapravo uopće nije loš).

Glavna atrakcija je pak, grilled cheese donut - duboko pržena krafna s pohanim sirom. Da, dobro ste pročitali. Legenda kaže da od ovakvog karnevalskog jela zaziru čak i policajci (a znate kakvi su američki plavci kad su u pitanju krafne).

Japan

Japan je zemlja krajnosti, gdje je sve ili „ko' po špagi” ili potpuno otkačeno. Iako se karneval vezuje uz kršćanstvo, običaj je prigrljen i u ovom dijelu svijeta jer Japanci imaju svoju malu ali snažnu kršćansku zajednicu.

Najpoznatija karnevalska jela su poke zdjele (sirova marinirana riba, povrće i riža) koje su dekorirane kolažno, u karnevalskom điru, primjerice oblika Pikachu sa vještičjim šeširom ili zelenog Hulka.

Goa

Indijska savezna država Goa od 18. stoljeća obilježava karneval i pritom se najčešće gosti morskim plodovima i ribljim curryjem koji obiluje raznim aromatičnim začinima. Nekako light, složit ćete se, no valjda mora tako, budući da su njihovi karnevalski festivali veoma rasplesani.

Europa

Europa pak nudi dobro nam poznati fašnički menu; razne krafnice, buhtlice, kroštule i ostala slana i slatka tijesta, dok se posljednjeg dana fašnika u Velikoj Britaniji, Irskoj, Novom Zelandu i Kanadi obilježava dan palačinki. Sastojci palačinki (mlijeko, šećer, maslac) predstavljaju obilje koje si valja priuštiti prije Korizme.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.