Moj profil
Kombinacije u kojima iskorištavamo najbolje od kelja
Kombinacije u kojima iskorištavamo najbolje od kelja

Kombinacije u kojima iskorištavamo najbolje od kelja

Kako bi se što više ispoljili aktivni sastojci kelja koji mogu djelovati antioksidativno, preporučljivo ga je prije daljnje obrade narezati na trakice i pustiti da odstoji 5 – 10 minuta.

Kelj je vjerojatno jedan od najboljeg povrća koje možemo uvrstiti u naš jelovnik. Iako možda njegov intenzivan miris nakon termičke obrade i specifičan okus ne nalaze na odobrenje kod nekih ljudi, zdravstvene osobitosti koje kelj krije su zaista neprocjenjive te bi se svakako trebao pokušati uvrstiti u pravilnu i uravnoteženu prehranu.

Nasreću, postoje načini pripreme kelja i njegove obrade koje mogu umanjiti intenzitet neugodnog mirisa i okusa kelja te ga učiniti privlačnijim i najvećim skepticima.

Priprema kelja za termičku obradu

Kelj pripada skupini krucifernog povrća koje sadrži sumporne tvari zaslužne za antioksidativno djelovanje kelja. Međutim kako bi se najveća količina tih aktivnih tvari ispoljila, poželjno je kelj prilikom pripreme narezati na trakice te potom ostaviti 5 – 10 minuta prije daljnje obrade. Razlog tome je što se na taj način razara stanična stijenka i aktivira enzim mirozinaza koji pretvara inaktivne oblike antioksidativnih tvari u aktivne. Vitamin C također ubrzava i pospješuje djelovanje mirozinaze pa se tako kelj može lagano pošpricati limunovim sokom nakon što se nareže.

Termička obrada kelja

Poznato je kako termičkom obradom gotovo sve povrće gubi na sastavu hranjivih tvari. Razlog tome je prvenstveno gubitak vitamina topivih u vodi, ali i fitonutrijenata koji mogu pozitivno djelovati na brojne funkcije u organizmu.

Ukoliko kelj želite konzumirati termički obrađen, za izbjegavanje intenzivnog mirisa najbolje ga je narezati na tanke trakice i skuhati „al dente“.

Kratkim kuhanjem na pari izbjeći će se stvaranje sumporovodika koji je odgovoran za intenzivan miris kelja.

To znači kuhati na pari kelj ne dulje od 5 minuta. To vrijeme je dovoljno da kelj omekša, a da ne izgubi pretjeranu količinu hranjivih tvari te da ne razvije intenzivan miris.

Otprilike nakon 6–7 minuta kuhanja kelja dolazi do udvostručavanja količine sumporovodika u kelju koji je odgovoran za taj neugodan miris. Također je važno kelj ne prekuhati jer prekuhavanjem se može izgubiti čak do 50 % prirodno prisutnih hranjivih tvari.

Priprema sirovog kelja

Kako bi se uživali sve blagodati koje kelj nudi, uopće ga nije potrebno termički obraditi. Dapače sirovi kelj se može upotrebljavati u brojnim jelima bez gubitka hranjivih tvari.

Svakako je preporuka narezati ga i ostaviti da enzim djeluje 10-ak minuta prije daljnje pripreme odnosno konzumacije.

Za izbjegavanje gorkog okusa sirovog kelja preporuka je prije konzumacije kelj „izmasirati“ u maslinovom ulju i limunovom soku.

Ideje za pripremu kelja

Čips od kelja

Zdrava grickalica odnosno čips od kelja sve je popularnije jelo. Osim što se brzo i jednostavno priprema, odlična je i grickalica i međuobrok za djecu.

Pesto od kelja

Umjesto klasičnog pesta od bosiljka, zašto ne napraviti pesto od kelja? Ovakav „umak“ može obogatiti svježe salate ili tjestenine, a može biti i odličan namaz.

Smoothieji s keljom

Za one kojima je kelj samostalno ipak malo preintenzivan, smoothieji su odlično rješenje. Slatko voće u smoothiejima može ublažiti i gotovo neutralizirati okus i miris kelja.

Salata s keljom

Sirovi kelj je odličan sastojak salata sa svježim sezonskim povrćem i raznim umacima. Prije dodavanja kelj narežite na trakice i pošpricajte maslinovim uljem i limunovim sokom.

Popečci od kelja

Popečci od povrća su već dugo omiljena jela vegetarijanske i veganske kuhinje. S obzirom na sve nutritivne dobrobiti kelja nije čudno da je on često jedan od glavnih sastojaka povrtnih popečaka.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.