Moj profil

Kruh na sve četiri strane svijeta

San Francisco je rodni grad najpoznatijeg američkog kruha – sourdough bread. Priča kaže da su tijekom zlatne groznice, tragači u vrećici privezanoj u struku nosili mješavinu brašna i vode. Toplina njihovog tijela dovodila je do fermentacije smjese.

Koliko naroda, toliko kruhova! A i više! Naime, istina je da ima naroda koji ne poznaju kruh ili ga vrlo malo jedu. Na primjer, Japancima i Kinezima on ne znači mnogo. Međutim, još je više onih koji se mogu pohvaliti s više tipičnih vrsta. U Europi poslovica o broju naroda i kruhova pronalazi svoju potvrdu. Na zemljopisno skučenom prostoru nebrojene su vrste kruhova prema obliku, vrsti brašna i načinu pripreme.

U Kini se kruh ne peče, već kuha na pari.

U Sjevernoj Europi (skandinavskim zemljama, Njemačkoj, Poljskoj, sjevernom dijelu Velike Britanije) kruh se uglavnom priprema od raženog brašna. U Skandinaviji se jede tzv. smorrebrod, otvoreni sendvič koji se sastoji od dvije šnite integralnog raženog kruha premazanog maslacem. Na njega se slažu razni dodaci, tipični za nordijsku kuhinju, poput dimljenih haringi ili lososa, luka, maslaca, račića, sira, rotkvica.

Raž je također najuzgajivanija žitarica u Njemačkoj. Njihov raženi kruh ili landbrot (prijev. zemljani kruh) je gušće, teže konzistencije i specifičnog "zemljanog" mirisa raži. U Austriji mu se često dodaje kim.

Jedan od najpoznatijih irskih specijaliteta svakako je soda bread, kruh pripremljen od isključivo bijelog pšeničnog brašna ili u kombinaciji s integralnim, uz dodatak jogurta, ali bez kvasca, već sa sodom bikarbonom. Radi se o teškom, gustom kruhu, kojeg treba "oplemeniti" maslacem, marmeladom ili suhim voćem, pečenim jajima i slaninom.

Baguette je najpoznatiji francuski kruh. Naziv je postao tako udomaćen da se danas njime obilježavaju predmeti vodoravnog, dugoljastog oblika (npr. Fendi torbica). Pripremljen od bijelog pšeničnog brašna karakterizira ga hrskava korica i mekana unutrašnjost. Osim sendviča, odličan je za bruschette ili kao dodatak krem juhama. Često se u pekarama peče tijekom jutra, a ne noći, kako bi ga se moglo kupiti svježeg pri povratku s posla, jer grijeh ga je jesti sutradan.

Najstariji indijski kruhovi su oni bez kvasca, poznati pod imenom ''.

Sjeverni Portugal domovina je kukuruznog kruha broa. Malena, okrugla peciva su tradicionalni dodatak caldo verde, gustoj juhi od kupusa i kobasica te bakalaru, tako da se kuhani fileti peku u pećnici prekriveni razmrvljenim komadima broa, namočenima u bijelo vino.

Grčki kruh daktyla je, kao što sama riječ kaže, u obliku prstiju, točnije sastavljen od više dugoljastih komada. Na vrhu je posut sezamom i crnim kimom. Susjedni ekmek je tradicionalni turski kruh pripremljen od bijelog pšeničnog brašna, tanke korice i mekane unutrašnjosti. Koristi se za pripremu jednog od najpoznatijih turskih specijaliteta balik ekmek sendviča s ribom, najčešće skušom, koja se nakratko popeče na grillu i vruća ubaci u kruh.

Na Bliskom istoku, ali i u drugim dijelovima Sredozemlja i na istoku sve do Afganistana, jede se pita, plosnati kruh okruglog oblika, pripremljen od pšeničnog brašna. Namijenjena je prvenstveno kako bi se njome, umjesto pribora, jeli razni umaci, poput hummusa i baba ganusha. Također se može prerezati, kako bi poslužila poput džepa za gyrose, falafele i kebabe. Peče se na vrlo visokim temperaturama, kako bi tijesto naglo naraslo i stvorilo prostor u sredini, tzv. džep. Na našim prostorima postoji kruh lepinja, po pripremi i namjeni vrlo sličan piti.

Najstariji indijski kruhovi su oni bez kvasca, poznati pod imenom roti. Radi se o pogačicama od integralnog pšeničnog, prosovog ili slanutkovog brašna. Brašnu se doda tople vode, soli i malo gheea (pročišćenog maslaca) te se peče na vrućim površinama, poput palačinki. Muslimanski utjecaji donijeli su na indijski potkontinent običaj pripreme kruha s kvascem, tzv. naan. Specijalni kvasac ili kamir tradicionalno se pripremao s jogurtom, šećerom i mlakom vodom. Svi imaju okrugli oblik pogačice.

U Sjevernoj Europi kruh se uglavnom priprema od raženog brašna.

U Kini se kruh ne peče, već kuha na pari. Tijesto pripremljeno od bijelog pšeničnog brašna, kvasca i vode, podijeli se na male kuglice, koje se često pune svinjetinom i piletinom, ali i slatkim dodacima poput pirea od crvenog slatkog graha.

U Južnoj Americi se u pripremi kruha prvenstveno koristi kukuruzno brašno. Najpoznatije su meksičke plosnate pogačice ili tortillas. U vruće tortille se umata meso, grah, povrće, umaci, osim što su neizostavni dio složenijih jela, poput fajitas, enchiladas, burritos. Chipa je kruh koji se jede u Paragvaju, južnom Brazilu i Argentini, a priprema se s brašnom od manioke ili kukuruza. Sličan kruh pod nazivom pan de yuca jede se u Boliviji, a pod nazivom muchines de yuka u Ekvadoru.

San Francisco je rodni grad najpoznatijeg američkog kruha – sourdough bread. Priča kaže da su tijekom zlatne groznice tragači u vrećici privezanoj u struku nosili mješavinu brašna i vode. Toplina njihovog tijela dovodila je do fermentacije smjese. Na taj način je nastajao tzv. matični kvasac ili sourdough. Kruh ima specifičan kiselkasti okus, a može se pripremiti s bilo kojom vrstom brašna.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.