Moj profil

Kuhajte odgovorno – 7 jela s alkoholom

Za odgovorno uživanje u alkoholu kuhanje je odlična prilika. Većina alkohola pri kuhanju ispari, a ostanu samo fine arome koje oplemenjuju okus jela.

Često jelima s alkoholom tepamo da su „pijana“ pa se tim veselim pridjevom kite šarani, kolači, rezanci ili razno voće. Šalu na stranu, pri termičkoj obradi veći dio alkohola ispari, a fine arome koje ostanu daju posebnu notu okusu jela. Od predjela do deserta – s alkoholom se mogu natopiti svi sljedovi. Donosimo vam tri najpopularnija alkohola u kuhinji i puno novih ideja kako ih iskoristiti za upotpunjavanje bukea jela.

Vino

Osnovno je pravilo kuhanja s alkoholom, pa tako i s vinom, da treba odabrati finu kapljicu u kojoj biste uživali i iz čaše. Jedino što se može razlikovati je ako ste ljubitelj bijelog vina, a želite pripremati mesne umake – žrtvujte se s izborom crnog vina.

„Kažu da kvaliteta jela ovisi o kvaliteti najslabijeg sastojka. Zašto onda lošim odabirom pokvariti cijelu okusnu kompoziciju?“

Ono je puno bolje u kombinaciji s mesom, dok bijelo vino bolje odgovara laganijim umacima ili jelima s povrćem. Iako su Istrijani od vina uspjeli, uz samo nekoliko začina, stvoriti autohtono jelo supu, u ostalim slučajevima nije dobro s vinom za kuhanje pretjerivati jer ćete umjesto ukusnog umaka dobiti kuhano vino.

S aromatičnim vinima bolje se okrenuti desertima poput sočnih biskvita ili kruški kuhanih u vinu.

Ako vam ostane vina nakon kuhanja i konzumacije uz jelo – potrošite ga u roku od nekoliko dana. Ostane li duže od toga otvoreno ili čak u hladnjaku, izgubit će okusna svojstva. Radije ga spremite u zamrzivaču u posudicama za led.

Pivo

Pivo je napitak koji često zovu i „tekući kruh“ i rado ga svrstavaju u prehrambene artikle, kako bi se umanjila opasnost alkoholnih jedinica. Tko može bolje nadopuniti jela od bliskog tekućeg rođaka? Iako se vino često gura u lonac, pivo ima više lica i može se koristiti u raznim tehnikama kuhanja – od pečenja do pirjanja, prženja i mariniranja te poznatog korištenja u umacima i preljevima za salatu. Ipak, svako pivo ne paše dobro uz svako jelo. Svijetla i tamna piva razlikuju se u primjeni, baš kao crno i bijelo vino, pa valja zapamtiti da se uz piletinu i morske plodove koristi pšenično ili lager pivo, dok se za pripremu crvenog mesa koriste gušća i slađa piva te jaka crna piva.

Pivo je glavni sastojak pivskog tijesta, smjese slične onoj za palačinke, u kojoj se pohaju različite vrste povrća i mesa. Primjerice, Orly smjesa sastoji se od svijetlog piva, brašna i vode. Zbog piva smjesa je prozračna te omogućuje brže i bolje dobivanje zlatnožute boje.

U laganijim gulašima s piletinom ili ribom koristite i laganija, svijetla i pšenična piva. Vizualno privlačno i jedinstveno je pripremati koku na pivi. Tijekom zagrijavanja pivo će zakipjeti i zalijevati piletinu koja će postati iznimno sočna.

Upamtite – što se pivo duže kuha i više reducira, to se njegov okus pojačava.

Žestoka pića

Žestoka alkoholna pića poput rakije, viskija i votke dobar su dodatak u smjesi za marinadu, ali s obzirom na visok udio pH u samoj tekućini, proces začinjavanja jako je spor. Dobro je poslušati savjete poznatih kuhara pa alkohol za marinade valja prvo prokuhati, potom ohladiti i onda marinirati meso.

Odlučite li se dovršiti jelo pred gostima flambiranjem, priredit ćete im pravi mali spektakl, a zapaljeni alkohol ostavit će jelo obogaćeno svojom aromom.

S druge strane, ako niste vješti, za svaki slučaj, držite vatrogasce na brzom biranju. 

Za ovaj način pripremanja hrane važno je imati široku tavu, preliti hranu alkoholom te ga neposredno prije posluživanja zapaliti.

Jela od mesa i ribe preporučuje se flambirati konjakom, viskijem, rumom ili džinom, a slatka i voćna jela jakim likerima. Zapaljeni alkohol treba pustiti da gori dok se plamen sam ne ugasi jer dokle god izgara, jelo apsorbira njegov ukus i posebnu aromu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.