Moj profil
Kuhanje u staklenki
Kuhanje u staklenki

Kuhanje u staklenki

Kuhanje u staklenkama u posljednjih je nekoliko godina postalo pravi hit, pogotovo u obiteljskim kuhinjama. Jednostavno, brzo, ukusno i zdravo

Početnik sam u kuhanju u staklenki. Kad sam prvi put (u trenutku kad ovo pišem – i jedini) stavila staklenku u mikrovalnu, izišla sam iz kuhinje. Za svaki slučaj!

Uvijek me proganja scena iz jednog filma, kojem nažalost ne pamtim ime, u kojem se glavni junak riješio neprijatelja koji su ga slijedili tako da je u mikrovalnu stavio neki metal, možda oružje, alat ili slično. Nakon desetak sekundi mikrovalna je eksplodirala i raznijela pola prostorije.
U mom slučaju staklenka je ostala cijela, kao i kuhinja.

Sjetite se kako su mnogi prije nas kuhali u zatvorenim posudama, najčešće glinenim, u koje bi stavili sve sastojke i ostavili ih na vatri.

Kad sam je napokon otvorila, miris je bio božanstven, a tjestenina s tikvicama i rajčicama odlična! Dobro, ajde, možda malo prekuhana!

U malu staklenku stavila sam 60 g kratke tjestenine, pola tikvice i jednu manju rajčicu, oko 70 g vode te  sol, bosiljak i žličicu maslinova ulja. Okretalo se u mikrovalnoj 6 minuta (sljedeći put 5) na 700 W. Ostavila sam staklenku desetak minuta da počiva, a onda polako otvorila. Baš je bila lijepa!

Kuhanje u staklenkama u posljednjih je nekoliko godina postalo pravi hit, pogotovo u obiteljskim kuhinjama. Jednostavno, brzo, ukusno i zdravo. U staklenkama se može pripremiti sve, od tjestenine i riže do mesa, povrća, ribe, čak i desert. Jedino treba izbjegavati gljive koje na ovaj način ostavljaju otrovne tvari unutar staklenke.

Treba se držati tek nekoliko osnovnih pravila:

  • jela se pripremaju u odgovarajućim staklenkama koje imaju stakleni poklopac, gumicu i tri do četiri metalne kopče, a nazivaju se Weck. Možete, međutim, koristiti bilo koje druge koje mogu ići u mikrovalnu
  • u staklenke treba staviti sve sastojke i začine, ponekad i vodu u točno određenoj količini, ako kuhamo npr. tjesteninu ili rižu
  • staklenke treba napuniti gotovo do kraja, otprilike 3/4
  • nakon što je hrana skuhana, staklenku treba ostaviti desetak minuta prije otvaranja jer se unutra stvori vakuum.

Za kuhanje u staklenki, osim već spomenute mikrovalne pećnice, možete koristiti običnu pećnicu, lonac za kuhanje u vodi, a netko je čak otkrio da se može kuhati i u perilici kada se u njoj razvije visoka temperatura.

Kuhanje u mikrovalnoj trajat će od 5 do 8 minuta, ovisno o veličini staklenke i jačini pećnice (uglavnom od 600 do 800 W). Ako želite upotrijebiti običnu pećnicu, staklenke stavite u vatrostalnu zdjelu s dva prsta vode i kuhajte 20 do 30 minuta na temperaturi nižoj od 100 stupnjeva. Ako želite kuhati u vodi, stavite staklenke u lonac tako da ih voda pokrije do 2/3. Ostavite da lagano kuhaju 15-ak minuta.

Da se razumijemo, ove podatke čula sam od poznanika s iskustvom ili pročitala na internetu. Zapravo, jedva čekam da prođe ljeto da se bacim u novu avanturu.

U staklenkama se može pripremiti sve, od tjestenine i riže do mesa, povrća, ribe, čak i desert.

Od recepata koji čekaju da ih isprobam svakako je riba, za koju kažu da je vrlo pogodna za pripremu u staklenki, ali i riža s povrćem, kompot od voća, juha od povrća, piletina s paprikama. Zasad imam samo dvije staklenke od 500 ml, ali ako se stvar uhoda...

Ne, kuhanje u staklenkama nismo izmislili mi, ljudi 20. i 21. stoljeća, koji izmišljamo sve i svašta s hranom. Sjetite se kako su mnogi prije nas kuhali u zatvorenim posudama, najčešće glinenim, u koje bi stavili sve sastojke i ostavili ih na vatri. Zar se tako ne priprema bosanski lonac, meso s krumpirima i povrćem pod pekom, hobotnica pod pekom?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.