Moj profil

Kurkuma

Kurkuma je koncentirarni izvor jednog od najpoznatijih fitonutrijenata – kurkumina, za koji se smatra da može blagotvorno djelovati na jetru.  

O začinu

Kurkuma (Curcuma longa) podrijetlom je iz iste porodice đumbirovki kao i đumbir, a prepoznatljivi začin žute dobije dobiva se iz njezinog korijena. Lako ga je okusom prepoznati zbog svoje izražene ljutkasto-gorkasto-smolaste arome.

Kurkuma se odavna koristi u kineskoj i indijskoj medicini kao anti-upalno sredstvo.

Na području Indonezije i južne Indije koristi se unatrag 5000 godina, a tamo je poznata pod nazivom „indijski šafran“ zbog svoje sličnosti sa isoimenim začinom.

Ono što je svakako najvažnije spomenuti za kurkurmu je da je jedan od začina koji se upotrebljava za pripremu curry začina.   

Uporaba u kulinarstvu

Na našim područjima kurkuma se gotovo uvijek nalazi u sušenom obliku te je dostupna tijekom cijele godine, dok svježu kurkumu možemo pronaći uglavnom isključivo na istoku.

Polazeći od istočnjačke kuhinje, uglavnom se upotrebljava kao začin u juhama, paštetama, umacima te rižama i jelima od drugih žitarica, ali se danas sve češće upotrebljava i u mesnim i ribljim jelima kao i jelima od povrća i mahunarki.

Kurkuma je i jedan od bitnijih sastojaka procesa detoksikacije pa je tako u detoksikaciji poznat čaj kojemu je kurkuma jedan od bitnijih sastojaka.

Prilikom korištenja kurkume vrlo je važno paziti na količinu budući da pretjerana uporaba može dovesti do gorkog okusa jela, a također je važno pripaziti na odjeću prilikom korištenja kurkume budući da se intenzivna žuta boja vrlo teško ispire.

Vrste jela

Leća sa špinatom
Za pripremu juha i variva dovoljno je u vodu u kojoj se jelo kuha dodati prstohvat kurkume tijekom kuhanja dok se ostali začini dodaju pri kraju pripreme.

Namaz od piletine
Prilikom priprema namaza i pašteta, kurkuma se dodaje ponovno u malim količinama (npr. prstohvat) pri samom kraju pripreme u trenutku kada se dodaju i svi ostali potrebni začini.

Kikiriki umak  
Za jedan od najpoznatijih istočnjačkih umaka, kurkuma se dodaje ponovno u malim količinama zajedno sa svim ostalim sastojcima prije mješanja s kikirikijem.

Čudotvorni čaj za detoks
Za pripremu čaja kurkuma se dodaje usred procesa kuhanja čaja te potom nastavlja kuhanje kako bi se spojile sve arome i blagotvorni sastojci.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.