Moj profil

Likeri sa slatkim, likeri sa slanim

Vino kao sastojak u slanim i slatkim jelima nas ne iznenađuje. Likeri su slađi, gušći i okusom karakterističniji od vina i njihovo korištenje u kuhinji je ograničenije i svakako odvažnije.

S vinom se može kuhati sve, od rižota, preko ribe i mesa, do deserata. Na njegov okus smo navikli, pronašli smo točne omjere i vrste. Vino kao sastojak u slanim i slatkim jelima nas ne iznenađuje. Likeri su slađi, gušći i okusom karakterističniji od vina i njihovo korištenje u kuhinji je ograničenije i svakako odvažnije.

Likeri se prije svega koriste u koktelima. Ako zavirimo u Međunarodni registar koktela, otkrit ćemo da oni nisu tek tako na licu mjesta smućkane kombinacije, već znalački odabrani sastojci, pomiješani u točno određenim omjerima. Svaki koktel je registriran pod imenom i objašnjen jednadžbom koliko-čega.

Liker od breskve bi vjerojatno bio bliskiji slastičarima nego barmenima da nije koktela nezaboravnog naziva Sex on the Beach.

U tom registru piše da je jedan od najkorištenijih likera za pripremu koktela Cointreau, osnovni sastojak Margarita (uz tequilu), Cosmoplitana (uz votku), Between the Sheets (uz rum i brandy). Ne zaostaje ni Kahlua, koju treba dodati u pripremi Black Russians (uz votku), White Russians (uz votku i slatko vrhnje) te B52 (uz Baileys i Grand Marnier, koji se ne miješaju, već polako ulijevaju u čašu stvarajući raznobojne slojeve). I Angostura je liker koji se vrlo rijetko pije samostalno, dok je istovremeno dijelom slavnih koktela poput Manhattan (uz whiskey i crveni vermut) te manje poznatog Cyprusa ili kako ga neki zovu Brandy Sour (uz ciparski brandy i sok od limuna). Ima likera koji nikad ne bi stekli slavu da nisu postali dijelom određenih koktela. To je primjer likera Galliano, čiji je okus, pomiješan s votkom, '50-ih godina osvojio Sjedinjene Države. Tada su svi pili Harvey Wallbanger. Liker od breskve bi vjerojatno bio bliskiji slastičarima nego barmenima da nije koktela nezaboravnog naziva Sex on the Beach, u kojem se miješa s votkom. Grasshopper je pak neobičan koktel od vrhnja i likera od metvice, koji svojom bojom opravdava svoje ime.

Teško je odlučiti da li likeri najbolje od sebe daju u koktelima ili slasticama. Slatki, mirisni, raznobojni. Neki deserti neizostavno traže određeni liker, kao što je slučaj s talijanskom "zuppom inglese" koja se priprema uz obavezno i jedino liker Alkermes, koji joj daje posebnu aromu, ali i crvenu boju. Istu boju prepoznajemo i na poznatim breskvicama, kada želimo izbjeći umjetnu boju za jelo. Kirsch, liker od trešanja, obavezan je u pripremi Schwarzvald torte. Kada sam ga nedavno kupovala, gospođa u dućanu alkoholnih pića me pogledala ispod oka i upitala "Black Forest"? Kao da se za ništa drugo i ne koristi. Amaretto se upotrebljava kod pripreme krema i semifredda s okusom badema. Naš Maraskino daje sasvim novi okus voću, pogotovo u toplijim danima, kada ga dodamo dinji, ananasu, jagodama, može i miješanoj voćnoj salati te vratimo na kratko u hladnjak. Limoncello se koristi za natapanje biskvita u kolačima s limunom, napuljskom slasticom baba', kao i u žutoj, agrumskoj verziji tiramisua. Francuski Cointreau i Grand Marnier sa svojim voćnim okusom i mirisom također služe za torte, ali i pripremu krema od voća i čokolade te kreme od jaja, po naški "zavajuna". A kako među slasticama preskočiti Griotte? Čokoladni bomboni koji u središtu imaju "griottines", slavne divlje francuske trešnje, i liker, u nekim slučajevima Kirsch, u drugim Cointreau. Čokoladni deserti osim likera s narančama, "vole" i one s kavom, poput Kahlue, koju često stavljaju u browniese.

Likeri u slanim jelima svakako su alternativnija varijanta od na primjer vina. Zbog svog karakterističnog okusa mogu se ne svidjeti mnogima. Pa ipak, i kod slanih jela ima "likera jockera", poput onoga od anisa, koji se koristi u mnogim nacionalnim kuhinjama. Kod pripreme kestenja, ali i kod telećih odrezaka, uz stapke celera i limun, dok se u grčkoj verziji tradicionalni liker od anisa "ouzo" koristi za pripremu pilećih prsa.

Neki inventivniji kuhari vole staviti pola čašice likera i u umak za tjesteninu, kao što je slučaj s Cointreaom u pripremi špageta s narančama i inćunima.

I za kraj, na jednoj web stranici sam pronašla neobičan recept u kojem se liker koristi u pripremi ribe. Pod naslovom "Skuše s likerom od mrče ili mirte" kriju se očišćene skuše stavljene u pećnicu i prelivene umakom od maslinovog ulja, češnjaka i likera od mirte. Deset minuta na 200°C.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.