Moj profil

Miješana salata

Glavni makronutrijent miješane salate čine ugljikohidrati koji su i glavni izvor energije organizmu.

O miješanoj salati

Podravka miješana salata sastoji se od pet vrsta ukiseljenog povrća – krastavca, kupusa, mrkve, paprike i luka. Budući da se uglavnom radi o sezonskim namirnicama koje nam nisu dostupne tijekom cijele godine, njihovim kiseljenjem odnosno konzerviranjem dobivamo mogućnost konzumirati ih tijekom cijele godine.

Dobrobiti miješane salate

Svakako je uvriježena i istinita činjenica da je svježe povrće najzdravije za konzumaciju jer sadrži najveće količine hranjivih tvari.
Kada konzumacija svježeg sezonskog povrća nije moguća, umjesto da se okrećemo onome koje je danima putovalo iz dalekih krajeva do našeg stola, dobra je zamjena ukiseljeno povrće koje je nastalo od domaćih, sezonskih namirnica.

Kada konzumacija svježeg sezonskog povrća nije moguća dobra je zamjena ukiseljeno domaće povrće.

Kiseljenje je proces u kojem se dodatkom octene otopine i soli smanjuje odnosno sprječava razvoj mikroorganizama koji bi utjecali na kvarenje namirnice pa nam samim time može trajati cijelo razdoblje nedostatka svježih.

Luk, paprika, mrkva, krastavac i kupus namirnice su koje svaka za sebe obiluju raznim hranjivim tvarima, a njihovom zajedničkom kombinacijom u jednom proizvodu, ma bio on i konzeviran, osiguravamo visoku razinu unosa hranjivih tvari potrebnih organizmu.

Nije manje vrijedno reći niti da je proizvod niske energetske vrijednosti pa samim time i dodatan razlog za uvođenje u prehranu u trenucima kada nam svježe ili smrznute namirnice nisu dostupne.

Priprema miješane salate za uporabu u kulinarstvu

Kako se radi o konzerviranoj namirnici,
nije joj potrebna nikakva prethodna

priprema jer je odmah spremna za upotrebu/konzumaciju.

Zimski mjeseci ne nude baš pretjeranu količinu sezonskog povrća za konzumiranje u jelima kao prilog ili salatu pa se upravo miješana salata koristi kao salata ili prilog glavnoj namirnici jela.

U ljetnim mjesecima, u nedostatku sezonskog povrća u kućanstvu ili kada se jednostavno nema volje niti želje za pripremom jela, miješana salata izvrsno posluži za dodatnu dozu hranjivih tvari u jelu.

Još jedan jednostavan i odličan način upotrebe miješane salate je kao prilog odnosno dodatak sve popularnijim burgerima gdje može dati svježinu mesnom burgeru ili pak dodatno obogatiti onaj vegetarijanski.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.