Moj profil

Mogu li kakao i batak zajedno

Upravo sam prije nekoliko dana prvi puta probala tamnu čokoladu s čipsom i drugu s dimljenom slaninom. Čokolada s čipsom, već udomaćena pod imenom "čč", bila je ljubav na prvu kockicu.

Kad stavimo žličicu kakao praha u usta, neminovno se upitamo kako je nekome palo na pamet da mu doda šećer. Kakao je gorak i pomalo kiseo i nije čudo da ga u njegovoj pradomovini, središnjoj Americi, koriste u slanim jelima.

Umaci poput mole negro ili mole pueblano, koji zahtijevaju dugotrajno kuhanje, savršeno nadopunjuju jela s piletinom, puretinom, svinjetinom. U meksičkoj pokrajini Oaxaca, mole negro se priprema u svakoj obitelji na drukčiji način, ovisno o vrsti i količini različitih papričica.
Kakao u prahu

Osim toga, umak sadrži tomatillo (zelene meksičke rajčice), grožđice, različito orašasto voće, papar, cimet, ponekad banane ili avokado, i naravno tamnu meksičku čokoladu.

Sastojci se kuhaju vrlo dugo, da se okusi prožmu, a struktura postane homogena i svilenkasta. Kakaom možete obogatiti i svježu tjesteninu.

Kad se sljedeći put budete upuštali u njezino pravljenje, na 100 g brašna stavite žličicu kakaa te uobičajeno umijesite.

Kuhanu možete začiniti s malo zagrijanog maslaca kojem ste dodali samljevene orahe te naribani sir pecorino, a ako ste avanturistički tip, koji se ne boji nesvakidašnjih kombinacija, pokušajte s gulašem od divljači.

Od svježe tjestenine s kakaom daju se napraviti i odlični ravioli te napuniti špinatom i slaninom ili ricottom i račićima. Nakon Maja, Azteka i talijanskih domaćica, kronološkim putem na red dolazi engleski chef Heston Blumenthal, koji je krajem 90-tih, uz pomoć gastro kemičara, otkrio da bijela čokolada i kavijar imaju sličnu molekularnu strukturu, te, prema tome, predstavljaju savršeni par! Šteta! Šteta što smo limenku s kakaom dosad držali do vanilin šećera, prašaka za pecivo, pudinga.

Pepermint fondue

Odvojimo manji dio i ugurajmo na policu gdje držimo papar, chili, sol. Počnimo na njega računati kao na slanu namirnicu i istraživati. Upravo sam prije nekoliko dana prvi puta probala tamnu čokoladu s čipsom i drugu s dimljenom slaninom. Čokolada s čipsom, već udomaćena pod imenom "čč", bila je ljubav na prvu kockicu, dimljenoj je trebalo sekundu više.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.